Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar devam ederken, benzin ve motorin fiyatları sık sık değişiklik gösteriyor. Bu gece yarısından itibaren motorinin litre fiyatında 1 lira 50 kuruşluk bir indirim yapılması bekleniyor. İndirimin pompaya yansımasıyla birlikte Tokat'ta motorinin litre fiyatı 42 lira 74 kuruşa düşecek.

Şu an itibarıyla Tokat’ta motorinin litre fiyatı 44 lira 24 kuruş seviyesinde bulunuyor. Benzinin litre fiyatı ise 42 lira 40 kuruş, LPG’nin fiyatı ise 25 lira 57 kuruş olarak satılmakta. Bu yeni indirim, özellikle yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle zorluk çeken vatandaşlar için bir nebze rahatlama sağlayacak.

Brent petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Vatandaşlar ise akaryakıt fiyatlarını yakından takip etmeye devam ediyor. Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ve dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplamalar sonucunda dağıtım firmaları, rekabet ve serbestiye bağlı olarak fiyatları belirliyor. Bu nedenle, şehirler ve dağıtım şirketlerine göre fiyatlar farklılık gösterebiliyor.

Samsun'da Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Fabrikası ile yüzde 60 tasarruf sağlandı Samsun'da Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Fabrikası ile yüzde 60 tasarruf sağlandı

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanma Süreci

Akaryakıt fiyatları, uluslararası piyasalarda işlenmiş ürünlerin fiyatları ve döviz kurlarındaki değişimlerle şekilleniyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki dalgalanmalar göz önünde bulundurularak rafineriler fiyatları hesaplıyor. Bu hesaplamalar sonrası dağıtım firmaları fiyatları belirlerken, rekabet ortamı ve bölgesel farklılıklar nedeniyle kentler arasında küçük fiyat farkları oluşabiliyor.

EPGİS’in Kararı ve Fiyat Takibi

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), fiyat değişimlerini duyurmama kararı almıştı. EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) fiyat değişikliklerini açıklayan tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından, sendika dava süreci sonlanana kadar fiyat değişimlerini vatandaşlarla paylaşmayacağını duyurdu. Bu nedenle, vatandaşlar akaryakıt fiyatlarındaki güncellemeleri artık farklı kaynaklardan takip etmek zorunda kalıyor.

Sonuç olarak, bu gece yarısından itibaren motorin fiyatlarında yapılması beklenen 1 lira 50 kuruşluk indirim, Tokat başta olmak üzere tüm Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına bir rahatlama getirecek. Vatandaşlar, özellikle yüksek yakıt fiyatlarının bütçeleri üzerindeki etkisinden kurtulmayı umut ediyor.

Muhabir: Burhan Arar