Tokat, Karadeniz Bölgesi şehirlerinden biridir. Sanayi şehri olarak sayılabilecek Tokat hem doğal güzellikleri hem de ekonomik açıdan Türkiye için çok önemlidir.
Tokat şehri, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Komşu iller Samsun, Ordu, Sivas, Yozgat ve Amasya’dır. 12 ilçenin bir araya gelmesi ile kurulan şehrin nüfusu TÜİK 6 Şubat 2024 verilerine göre 606.934’dür. Tokat ilinin zaman içerisindeki isimleri ise Comano Pontika, Komana, Evdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün-Nasr’dır.

Tarihi

Tarihi kazılar ile Tokat’ın tarihinin Milattan Önce 5500’lü yıllara uzanan tarihi geçmişi olduğu belirlenmektedir. 14 Devletin ve 5 Beyliğin egemenlik kurduğu şehirde, yapılan arkeolojik kazılar ile Kalkolitik Çağ’dan bu yana yerleşim olduğu bulunmaktadır. Tokat, Hatti, Hitit, Frig, Med, Pers, Büyük İskender, Pontus, Roma, Bizans, Arap, Danişment, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Beylikler, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

Doğal Güzellikleri

Tokat, pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle tarihi ve doğal yapılarının çeşitliliği oldukça dikkat çekmektedir. Önemli güzelliklerin arasında Saat Kulesi, Ballıca Mağarası, Mahperi Hatun Kervansarayı, Sebastapolis Antik Kenti, Tokat Kalesi, Ali Paşa Cami, Hıdırlık Köprüsü bulunmaktadır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Tokat, tekstil sektöründe oldukça gelişmiş bir durumdadır. Tekstil ve meyve suyu-gıda sektöründe dünya pazarına açılmıştır. Ayrıca tütün fabrikaları ile tütün sanayinde de oldukça gelişmiş durumdadır. Tokat şehrinde yem, tuğla, kireç, plastik, kil gibi çeşitli sanayi kolları gelişmiş durumdadır.

Ekonomik Önemi

Tokat Türkiye ve dünya azarında söz sahibi olması sebebiyle ekonomik açıdan şehir ve Türkiye için oldukça önemli bir durumdadır. Son olarak Türk Hava Yolları tarifeli uçak seyahatlerine açılan Tokat Havaalanı da ekonomi , eğitim , yatırım ve endüstri hamlesini büyük ölçüde etkilemiştir.
Sonuç olarak, Tokat’ın zengin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeli şehri Türkiye’nin önemli noktalarından biri haline getirmektedir.

Coğrafi Yapısı

Tokat, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünün iç doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya illeri bulunmaktadır.
Yüzölçümü 10.072 km2'dir. Nüfusu 612.646 olup rakımı ortalama 623 metredir.
11 ilçesi bulunan Tokat'ın her türlü tarım yapılabilen bereketli ovaları, il topraklarının yaklaşık %15,4'ünü kaplar. Kazova, Turhal Ovası, Erbaa Ovası, Niksar Ovası, Omala Ovası, Artova Ovası ve Zile Ovası mevcut mümbit yapıya sahip olan verimli arazilerini sulamaktadırlar.
Tokat ili topraklarının %48.18'i ormanlık ve fundalıklarla, %38.80'i ekili dikili alanlarla %14.50'si çayır ve meralarla, %1.90'ı ise tarıma elverişsiz alanlardan oluşmaktadır. Tokat yurdumuzun sayılı orman bölgelerinden biri olup, iller içinde altıncı sırada gelir. Ormanlar daha çok Almus, Reşadiye ve Niksar ilçeleri dolayındadır. Karaçam, Sarıçam, Köknar, Gürgen, Sedir ve Lübnan Sediri gibi ağaç türlerinin içerisinde Fındık, Kızılcık, Yabani Erik, Elma, Ahlat ve Alıç gibi türlere de rastlanmaktadır.

Ulaşım

Karadeniz'i Sivas ve Kayseri üzerinden İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine; Doğu Anadolu'yu Erzincan, Reşadiye, Niksar, Erbaa üzerinden İstanbul'a bağlayan karayolları Tokat'tan geçmektedir. Ülkenin her yerinden Tokat'a ulaşmak mümkündür.
Tokat merkeze demiryolu ulaşımı olmamakla beraber, Samsun'u Sivas'a ve diğer Anadolu illerine bağlayan demiryolu Artova, Zile ve Turhal ilçelerinden geçer.
Yapımına 2018 yılında başlanan ve yüksek teknoloji ürünleri ile donatılan Tokat Havalimanı 2022’de hizmete açıldı.
16 bin 200 metrekarelik terminal binasına ve yaklaşık 3 kilometrelik piste sahip olan havalimanı, yıllık 2 milyon yolcuyu ağırlayabilecek kapasitede.

Editör: Haber Merkezi