Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Tokat, 14 Devleti ve birçok beyliği içerisinde barındırmış, önemli bir Anadolu şehri olarak cazibesini koruyor.
AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ
Hatti, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Danişmendli, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemine kadar gelişen süreç içerisinde tarihin her dönemine ait eserleri Tokat’ın her bölgesinde bulabilmek mümkün. Bu yönüyle Tokat adeta bir açık hava müzesi konumundadır.
ŞEHİRDE GEÇMİŞE DAİR ÖNEMLİ İZLER VAR
Erbaa ilçesinde Antik Horoztepe yerleşimi, Hitit yerleşim yeri, Zile’de Maşathöyük Örenyeri, Sulusaray’da; Roma - Bizans Dönemlerinin izlerini taşıyan Sebastapolis, Merkez ilçede, tarihi Komana Şehri, yine Roma Döneminde yol güvenliği için kurulmuş olan Tokat Kalesi, aynı zamanda Danişmend Devletine başkentlik yapmış olan Niksar’da bulunan tarihi kale şehrin dikkat çeken tarihi yerlerinden.
ANADOLU’NUN EN GÜZEL AHŞAP MEVLEVIHANE’SI TOKAT’TA
Ayrıca Malazgirt sonrası yapılan en eski Türk Camisi olan Garipler Camii, Yağıbasan Medresesi, Gökmedrese, Yeşilırmak-Hıdırlık Köprüsü, 9 adet zaviye, Osmanlı Dönemine ait Alipaşa Camii ve Hamamı, Voyvoda Han (Taşhan), Deveciler Hanı, Arastalı Bedesten, 18.yüzyıla ait bütün Anadolu’nun en görkemli tavan göbeğine sahip Latifoğlu Konağı Müze Evi ve Anadolu’nun en güzel ahşap Mevlevihane’si Tokat’ta yer alıyor.
En güzel Saat Kulesi; Bey Sokağı, Bey Hamam Sokağı, Halit Sokağı ve Sulusokak’ ta bulunan sivil mimari örneği yapılarla Tokat Türklerin Anadolu’ya gelişlerinden itibaren 900 yılda mimari adına ortaya koydukları önemli eserlerin kesintisiz olarak görülebileceği tek şehir.
TARİHLE İÇ İÇE BİR GEÇMİŞE SAHİP
Şehir, Evliya Çelebi'nin “ Alimler ve Şairler Şehri “ diye övdüğü, Mevlana’nın hayatının bir kısmını Tokat ‘ta geçirmekten bahtiyar olduğu, Şeyhülislam İbn-i Kemal gibi alimlerin Gazi Osman Paşa gibi komutanların, Zileli Talibi ve Ceyhuni gibi şairlerin yetiştiği, coğrafi konum itibariyle eşsiz doğal güzelliklere sahip, tarihle iç içe yaşayan bir geçmişe sahip.
4 ÖNEMLİ ÖZGÜN SERAMİK MERKEZİNDEN BİRİ TOKAT İDİ
Bakırcılık, Yazmacılık, Dokumacılık, Ahşap Oymacılığı, Kuyumculuk, Demircilik, Dericilik gibi bilinen el sanatlarının yanı sıra, Tokat , Anadolu’da 20. yy.'a kadar devam eden İznik, Kütahya, Çanakkale ve Tokat olmak üzere dört önemli özgün seramik merkezinden biriydi.