Erbaa Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Halk Sağlığı Üreme Sağlığı Daire başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeyle ‘Anne Dostu Hastane’ ünvanını aldı. Tokat’ta Anne Dostu Hastaneler sıralamasında Zile birinci sırada yer alıyor. Turhal Devlet Hastanesi ise değerlendirme aşamasında
Anne Dostu Hastane Programı anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla uygulanıyor. Bu kapsamda Tokat’ta Erbaa Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Halk Sağlığı Üreme Sağlığı Daire başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeyle ‘Anne Dostu Hastane’ ünvanını aldı.
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Halk Sağlığı Üreme Sağlığı Daire başkanlığı tarafından Anne Dostu Hastane Programı kapsamında yürütülen değerlendirmeler sonucunda Erbaa Devlet Hastanesi Zile’den sonra 2. Anne Dostu Hastanesi ünvanı aldı. Zile Devlet Hastanesi mevcut Anne Dostu Hastane ünvanını değerlendirme puanını yükselterek yeniledi. Turhal Devlet Hastanesi”nin ise değerlendirme sonucu bekleniyor.
ULUSAL ANNE DOSTU HASTANE KRİTERLERİ
Ulusal Anne Dostu Hastane Kriterleri: Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi ve doğum hizmeti almak bütün anne adaylarının hakkıdır. Gebelik dönemi, travay, doğum ve doğum sonrası süreçlerde gerekli danışmanlık hizmetleri sunulmalıdır. Kurumlarda poliklinik, eğitim, danışmanlık ve doğum hizmetleri Bakanlık mevzuatları ile belirlenmiş standartlara uygun olmalıdır. Mahremiyet gereksinimleri itina ile karşılanmalı, hijyen ve konfor standartları yüksek tutulmalıdır. Kanıta dayalı olmayan müdahaleler rutin olarak uygulanmamalıdır. Hizmet sunumu için gerekli olan insan kaynakları ve lojistik destek optimum düzeyde olmalıdır. Acil obstetrik durumlarda sevk kriterlerine uyulmalıdır. Doğum hizmeti anne ve bebek odaklı olmalıdır. Hizmet sunanların bilgi ve beceri kapasitesini güçlendirmeye yönelik eğitimler planlanmalı ve uygulanmalıdır. Verilen hizmetlerle ilgili gerekli kayıtlar tutulmalı ve düzenli aralıklarla analizleri yapılarak hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılmalıdır.