Samsun'da yaşanan sıcak hava dalgasının, balık satışları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor. Genellikle güneyden gelen sıcak hava dalgaları, insanların yiyecek tercihlerini değiştirebilir ve özellikle sıcak havalarda balık gibi belirli gıda maddelerine olan talebi azaltabilir. Samsun'da balıkçılar, istavrit ve mezgit gibi popüler balık türlerinin kilosunun 100 TL'den 30 TL'ye kadar düşürülmesine rağmen, satışlarda beklenen hareketliliğin yaşanmadığından şikayetçi. Sıcak hava koşullarının, insanların daha az balık tüketme eğilimine girmesine neden olduğu düşünülüyor. Balıkçıların ifadesine göre, soğuk hava koşullarında balık fiyatlarına yapılan zamlarla birlikte satışlar artarken, sıcak havalarda ise tam tersi bir durum söz konusu oluyor. Bu, mevsimsel ve hava koşullarının balık pazarındaki talep ve satışlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
“Balık ucuz ama ilgi yok”
Ucuz balığa ilginin yok denecek kadar az olduğunu dile getiren balık satıcısı Onurcan Köse, “Balık fiyatları uygun olmasına rağmen iş yok. 1 haftadır balık satışları düştü. Sadece balık değil, kırmızı et ve tavuk sektöründe de işler durgun. Şu anda bedavaya yakın balık satıyoruz. Mezgit, istavrit 30 TL’den satılıyor. Hamsi 70 TL, izmarit 50 TL, somon ve alabalık da kilo 100 TL’den satılıyor. Balık ucuz ama ilgi yok denecek kadar az. Pahalı olduğu zaman daha çok satıyoruz. Pahalı olunca herhalde daha iyi olduğunu zannediyorlar. Havaların sıcak gitmesi de satışları etkiledi. 1 haftadır sıcak hava etkili oluyor. Samsun’da insanlar havalar sıcak olunca iştahlı olmuyor. Soğuk ve yağmurlu havalarda satışlarımız artarken, sıcak havalarda ise balık satamıyoruz” dedi.
Vatandaşlar da kilosu 500 TL’ye yaklaşan kırmızı ete ve balığa oranla pahalı olan tavuğa göre balık fiyatlarının oldukça ucuz olduğunu dile getirdiler.
Öte yandan kafes balıklarından levreğin kilosu 200 TL’den satılırken, çipuranın kilosu ise 240 TL’den satışa sunuluyor.