Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde, okullarda akran zorbalığı ve siber zorbalık dahil her türlü şiddetin önlenmesi için alınacak yeni tedbirleri içeren bir genelgeyi, Kastamonu dahil 81 ilin valiliğine gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan “Okullarda Şiddetin Önlenmesi” konulu genelgede, okullarda şiddetin her türlüsünün önlenmesine yönelik yürütülecek çalışmalara dair detaylar paylaşıldı.

Bu kapsamda, fiziksel, cinsel, duygusal, psikolojik, ekonomik, siber ve dijital şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirler belirlenmiş olup, göç, deprem, salgın hastalık gibi afet ve acil durumlarla mücadele dönemleri de dahil olmak üzere şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması için sunulan hizmetlerin devamlılığı vurgulandı.

Genelgede Yer Alan Temel Hususlar

Genelgeye göre, Bakanlık taşra teşkilatındaki tüm yöneticiler, okul ve kurumlarda şiddetin önlenmesine yönelik mevzuatın etkin uygulanması amacıyla hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Bu çerçevede hizmet içi eğitim uygulama planı oluşturulacak ve sonuçları ilgili birime gönderilecek.

Ayrıca, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonu, illerindeki okul ve kurum ortamlarında şiddete neden olabilecek risk faktörlerini tespit ederek, bu risk faktörlerine ve şiddetin etkilerine yönelik gerekli tedbirleri alacak. Bu tedbirler, okul rehberlik ve psikolojik danışma programları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin (RAM) yıllık çalışma planında yer alacak.

Rehber öğretmeni olmayan okullarda, RAM’lar tarafından şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Tüm bu çalışmalar, e-Rehberlik sistemine işlenecek ve düzenli olarak izlenecek.

Okullarda Güvenlik ve İş Birliği

Genelgede, okul ve kurum içinde ve dışında güvenliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınacağı ve ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılacağı belirtildi. Okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalarında uygun koşullar ve personel desteği sağlanacak. Ayrıca, okul-aile iş birliği güçlendirilerek, şiddetin önlenmesinde velilerin desteği alınacak.

Okullarda Şiddetin Önlenmesi1

Şiddetin Önlenmesine Yönelik Uygulama Esasları

Genelge, okullarda şiddetin önlenmesine yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarına da rehberlik ediyor. Öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci, öğretmen-aile, aile-öğrenci arasında şiddet, zorbalık ve saldırgan davranışların kabul edilmeyeceği temel bir anlayış olarak kazandırılacak. Dijital ortamlarda çocukların güvenli alan becerilerinin, sanal okuryazarlıklarının geliştirilmesi ve dijital/siber alan kaynaklı olumsuz davranışların önlenmesi için çalışmalar yaygınlaştırılacak.

Faaliyetler ve Destekler

Okul ve kurum müdürlüklerince, şiddetin önlenmesi amacıyla sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler yaygınlaştırılacak. Rehber öğretmenlerin okul ve sınıf risk haritaları doğrultusunda şiddetin önlenmesi amacıyla bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yürütülecek. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan ve geçici koruma statüsündeki öğrencilerin sosyal uyumları artırılacak, sevgi, saygı ve birlikte yaşama kültürünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar artırılacak.

Yaygın Eğitim ve Destek

Genelgede ayrıca, şiddet mağduru veya şiddet uygulayan öğrencilerle ilgili psikososyal destek faaliyetlerinin sürdürüleceği ve yaygın eğitim çalışmalarının artırılacağı belirtildi. Şiddetin önlenmesine yönelik hayat boyu öğrenme kurumlarındaki mevcut kurs programları yaygınlaştırılacak ve aile eğitimi programlarından yararlanılacak.

ERÜ’den 2 öğretim üyesi Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı ERÜ’den 2 öğretim üyesi Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı

Açık öğretim okullarına kayıtlı öğrenciler de rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanacak. Şiddetle mücadelede kurumlar arası etkin izleme, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek ve ilgili kurumlar ile üniversiteler arasında iş birliği sağlanacak.

Tokat’ta Alınacak Yeni Tedbirler

Tokat’ta ve Türkiye genelindeki tüm okullarda bu genelge doğrultusunda şiddetin önlenmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütülecek. Öğrencilerin güvenliği, sağlıklı bir eğitim ortamı ve birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmesi için gereken tüm adımlar atılacak. Şiddetin her türlüsüne karşı kararlı bir duruş sergilenerek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha güvenli ve mutlu bir eğitim hayatı sürdürmesi sağlanacak.

Muhabir: Burhan Arar