Tokat Ziraat Odası Başkanları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat taban fiyatlarının yetersiz olduğunu belirterek, fiyatların revize edilmesi çağrısında bulundu. Tokat Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arif Yılmaz Köksal, hububat üreticilerinin beklentilerinin karşılanmadığını ve çiftçilerin zor durumda kalacağını ifade etti.
Toplantıda Kimler Katıldı?
Tokat Ziraat Odasında yapılan açıklamaya, Tokat Ziraat Odası Başkanı Salih Yıldırım, Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, Turhal Ziraat Odası Başkanı Mustafa Soylu, Zile Ziraat Odası Başkanı Orhan Yüksel, Niksar Ziraat Odası Başkanı Ömer Yeteroğlu, Artova Ziraat Odası Başkanı Osman Öztürk, Reşadiye Ziraat Odası Başkanı Enver Aygün, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Ferhat Gül, Almus Ziraat Odası Başkanı Ercan Gazi Sıldır, Pazar Ziraat Odası Başkanı Hacı Ahmet Akın ve Sulusaray Ziraat Odası Başkanı Ömer Yapıcı katılım sağladı.
Açıklanan Fiyatlar Çiftçiyi Memnun Etmedi
Arif Yılmaz Köksal yaptığı açıklamada, TMO tarafından açıklanan fiyatların çiftçilerin beklentilerinin çok altında kaldığını belirtti. Makarnalık buğday için destekle birlikte ton başına 11 bin 750 TL, 2. grup ekmeklik buğday için destekle birlikte ton başına 11 bin TL, arpa içinse destekle birlikte ton başına 8 bin TL fiyat açıklanmasının, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Köksal, çiftçilerin bu fiyatlarla tarımı sürdüremeyeceğini belirtti.
Maliyetler ve Girdi Fiyatları Yükseldi
Köksal, hububat üretiminde en çok kullanılan mazot, gübre, zirai ilaç, tohum ve işçilik maliyetlerinin yıllık bazda yüzde yüzün üzerinde arttığını belirtti. Bir yıl önce 22 TL olan mazot fiyatının şu anda 41 TL olduğunu ve açıklanan hububat fiyat artışlarının çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını vurguladı. Çiftçilerin hasat öncesi ton başına 13-14 bin TL fiyat beklediğini, ancak açıklanan rakamların hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.
İthalat ve İç Piyasa Sorunları
Başkan Köksal, ithalatın kapatılmış olmasını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak piyasanın anında yükselmeyeceğini ve stokların bitirilmeden iç piyasanın yükselmesini bekleyemediklerini belirtti. İç piyasanın belki yükseleceğini, ancak çiftçilerin elinde mal kalmadıktan sonra yükselen fiyatların çiftçilerin tarımsal üretimden vazgeçmesine neden olacağını söyledi. Köksal, il milletvekillerine, TMO yetkililerine ve Tarım ve Orman Bakanına seslenerek, çiftçilerin yıllık girdi maliyetleri ve geçim şartlarının dikkate alınarak hububat taban fiyatlarının revize edilmesini talep etti.