Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas'ta gerçekleştirilen Toplu Açılış Töreni'nde bir konuşma yaptı. Sivas'ın coğrafi konumunun önemine değinen Uraloğlu, şehrin kuzey-güney yönünde Orta Karadeniz sahilini iç kesimlere ve Güneydoğu Anadolu'ya bağladığını; doğu-batı yönünde ise İran sınırından Çanakkale'ye kadar uzanan D-200 Devlet Yolu güzergahında yer aldığını hatırlattı. Sivas'ın konumu gereği Türkiye'nin kara ve demiryolu güzergahlarında bir köprü görevi gördüğünü vurgulayan Uraloğlu, bu sebeple Sivas'ın ulaşım ağını güçlendirmeye yönelik tüm projeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

558D48D5 Ac1C 44F0 Ad81 24B6906B0784 Tokathaber

Uraloğlu, Sivas'ın ulaşım ve haberleşme alanındaki yatırımlar için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. 2002 yılında 24 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 836 kilometreye, 7 kilometre olan bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunun ise 585 kilometreye yükseltildiğini kaydetti. Sivas'ın, Erzincan, Kayseri, Tokat, Yozgat ve Kahramanmaraş'a bölünmüş yollarla bağlandığını açıkladı.

Uraloğlu, ayrıca açılışı gerçekleştirilen Yağdonduran Tüneli ile 253 milyon lira, Numune Hastanesi Farklı Seviyeli Kavşağı ile ise 196 milyon lira olmak üzere toplamda 450 milyon liralık ekonomik kazanç sağlanacağını da belirtti. Sivas'a yapılan ulaşım ve iletişim altyapısı yatırımlarının toplamının yaklaşık 171 milyar lira olduğunu vurguladı.

Birçok Projeyi Hayata Geçirdik

Bakan Uraloğlu, Şarkışla-Kaynar, Hafik-Doğanşar, Sivas-Çamlıbel-Tokat, Reşadiye-Gölova-İmranlı Ayrımı yolları gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Sivas Karayün Celalli Yolu üzerinde bulunan Eğri Köprü ile Eski Sivas-Malatya yolundaki tarihi Fadlum Köprüsü'nün onarımını da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Sivas'ta 22 yıl öncesine kadar tünel inşaatının yapılmadığına işaret eden Uraloğlu, "Toplamda 3,8 km uzunluğunda 3 adet tünel inşa ettik. Şu anda ise 41 milyar 404 milyon lira değerindeki 21 ayrı karayolu projesi üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu projeler arasında en önemlileri, açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Yağdonduran Tüneli ve Bağlantı Yolu ile Numune Hastanesi Köprülü Kavşağı projeleridir" diye konuştu.

9Eee3Bd6 390C 4B38 8A9A E33981514B6E Tokathaber

Tünel Sayesinde Ulaşım Kesintisiz Hale Gelecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yağdonduran Geçidi'nin 1.750 metre yükseklikte bulunduğunu ve geçit üzerinden yapılan 1.567 metre uzunluğundaki Yağdonduran Tüneli'nin, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında ve çift tüplü olarak inşa edildiğini açıkladı. Tünelin 1.674 metre kotunda başladığını ve %2 eğimle devam ederek 1.705 metre kotunda sona erdiğini belirtti. Uraloğlu, tünel projesinin bağlantı yolları dahil toplam uzunluğunun 5 kilometreye ulaştığını vurguladı.

Kış aylarında yoğun kar yağışı, buzlanma ve tipi nedeniyle ulaşımın zaman zaman aksadığını belirten Uraloğlu, tünel sayesinde ulaşımın kesintisiz hale geleceğini ifade etti. Ağır taşıt trafiğinin önce zorlukla tırmanıp ardından indiği güzergahta, daha hızlı ve güvenli bir ulaşım sağlandığını, güzergah üzerindeki keskin virajların ve dik rampaların standartlara uygun hale getirildiğini açıkladı. Sivas ile Malatya arasındaki ulaşımın yanı sıra, ülkenin güneyi ile kuzeyi arasında yüksek standartlı bir karayolu bağlantısı tesis edildiğini, böylece sanayi, ticaret ve tarımsal ürünlerin daha hızlı taşınmasının sağlandığını belirtti.

3289A3A3 A533 42Bc B311 196Bd6F2Ca5C Tokathaber

Yağdonduran Tüneli'nin inşası ve mevcut yolda yapılan çalışmalar sayesinde güzergahın 2,2 kilometre kısaldığını ve seyahat süresinin 40 dakikadan 30 dakikaya indirildiğini ifade eden Uraloğlu, bu sayede zamandan 110,4 milyon lira, akaryakıttan ise 142,7 milyon lira olmak üzere yıllık toplamda 253,1 milyon lira tasarruf sağlanacağını belirtti. Ayrıca, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunun 10 bin 200 ton azaltılarak doğanın korunmasına katkıda bulunulacağını vurguladı.

Bakan Uraloğlu, Yağdonduran Tüneli’nde Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ile görüntülü bağlantı kurarak açılış kurdelesini kesti.

Muhabir: Murat Onur