Tokat İstişare Heyeti, yıkılan Valilik Binası’nın yerine ne yapılacağını belirlemek için halka anket yaparak görüşlerini aldı. Anket sonucu İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca ve Gazeteci-Yazar Kadir Özbilgin tarafından Silk Road Museum Hotel Deveciler Hanı'nda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. 

İlk açıklamayı yapan Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca, "Tokat İstişare Heyeti olarak Hükümet meydanıyla ilgili bir anket yaptık. Bu anketimizin sonuçlarını açıklamak için buradayız. Biz 900 adımda 900 yıllık tarih üzerinde oturuyoruz. Biz turizmde şehrimizin hak ettiği yere gelmesi için şehrimize bir kimlik kazandırmak istiyoruz. Bu kimlik de Cumhuriyet Kültür Meydanı. Şimdi her şehrin meydanları var. Meydanlar şehirlerin kimlikleridir. Meydanlar şehirlerin buluşma noktasıdır. Meydanlar şehirlerin sosyal aktivitelerin olduğu bir alandır. Biz burayı daha rantbıl hale nasıl getiririz? O alanı nasıl büyütürüz? Onun için bir anket yaptık. Bu anketi yapmamızdaki sebep; yıkılan hükümet binasının tekrar yerine yapılıp yapılmaması. Bizim şehrimizin bir trafik sorunu var. Bu trafik sorununu biz nasıl aşarız? Hükümet meydanını Devlet Su İşleri'nin oradaki stadın oradaki yere yaparak en azından buradaki trafik sorununu biraz daha aşağıya çekerek; Burada şehrin girişinde bu meydanın girişinde sağlı-sollu iki tane büyük değerimiz var. Birisi Alipaşa Hamamı, birisi Alipaşa Camisi. Bunları biz meydana kazandırmak istiyoruz. Ziraat Bankası'nın olduğu köşedeki o bina kalarak Onun yanındaki bir belediye binası, otel binası ve ora yıkılarak o alana kazandırmayı istiyoruz biz. Hamamı meydana kazandırmayı istiyoruz. Aynı şeyi karşı tarafa geçtiğimiz zaman Alipaşa Camisi'nin oradaki Diyanet binasının, PTT binasının alana kazandırılmasını istiyoruz. Niçin alana kazandırılmasını istiyoruz? Orada geniş bir alan istiyoruz biz. Şöyle söyleyeyim, bu şehre gelen turlarımız bugün iki tane otobüs gelse, bir tane otobüs çekecek yerimiz var bizim Taşhan'da. İkinci otobüsü çekemiyoruz biz oraya. Turizmden Tokat olarak büyük gelecek bekliyoruz. Şimdi tur otobüsleri geldiği zaman Tokatımıza şehre oradan girecek. Meydandan girdiği zaman insanlar oradan Sulusokak, Bey Sokak, Halit Sokak, meydan her taraf yürüme mesafesinde. Biz orada  gelen turistleri şehre yayacağız. Ve bura katma değer kazanacak. Esnaf güçlenecek. Yani biz oraya bir Kültür Meydanı istiyoruz" diye konuştu. 

Niksar’da Tarihi Ortaçarşı Sessizliğe Büründü: Dükkanlar Bir Bir Boşalıyor! Niksar’da Tarihi Ortaçarşı Sessizliğe Büründü: Dükkanlar Bir Bir Boşalıyor!

Anket 3

ŞEHRE NEFES ALDIRMAMIZ GEREKİYOR
Tokat İstişare Heyeti olarak Tokat Valiliği'nin yıkılan binasının da  bulunduğu alana 2 Mimar, Çevre ve Şehricilik'ten 1 kişinin de bulunduğu ekiple bir çalışma yaptıklarını anlatan Mehmet Emin Atmaca, şehirdeki herkesin Yeni hükümet binasının oraya yapılıp yapılmaması konusunda görüş bildirmesi gerektiğini söyledi. Bin kişinin katıldığı bir whatsapp grbu üzerinden anketle 276 kişiye ulaştıklarını ve bu anketlerin siyasi ve bürokratlar tarafından daha kapsamlı ve profesyonel yapılabileceğini belirten Atmaca, "Bugün yapacağımız her şey şehrin 120-200 yılına mal olacak. Şehrimiz Karşıyaka bölgesinin bulunduğu yeni şehir ve eski şehir olarak ikiye ayrıldı. Bunu şehrin tam ortasına götürerek şehri biraz daha nefes alabilir bir duruma getirebiliriz. Bizim çalışmamız bu yönde" dedi. 
Anket2

ANKETE GÖRE YÜZDE 71'LİK KESİM KENT MEYDANI İSTİYOR
Anket sonuçları hakkında bilgi veren Gazeteci-Yazar Kadir Özbilgin ise "Avrupa'daki yerel yönetimler özellikle bu tür halkı ilgilendiren konularda halkın görüşlerine başvuruyorlar. Onların kararlarıyla kendi gündemlerini belirliyorlar. Ama Tokat'ta genel bir alışkanlık var. Bu şehri yönetenler, valilerden başlayın kamu bürokrasisine kadar herkes kendi bakış açılarını topluma dayatıyorlar. Bu da aslında kentsel gelişim dediğimiz olgunun önünde çok büyük bir engel. Bu anlamda aslında bu şehri yönetenler, valiler, Siyasiler,  kamu, bürokrasi, belediye başkanları bu konuda bir inovasyon gerçekleştirmek durumundalar. Tokat'ın biliyorsunuz nefes alabileceği bir meydanı yok. Böyle bir fırsat geçti. Yani valilik binasını yıktılar ki tescilli binaydı biliyorsunuz. Ve tescilli kaldırılarak yıkıldı. O zaman demek ki istenilen şeyler yapılabiliyor. O zaman bu valilik binasını başka bir yere yapmak çok mümkün. Yani neden eski yerine bunu yapma konusunda tutum sergiliyorlar bunu anlamak mümkün değil. Aslında orası Sulusokak destinasyonunun başlangıç noktası. Yani oradan başlayarak Alipaşa Hamamı, Alipaşa Camii'nden başlayarak bir tur yapıp Halit Sokak'tan Taşhan'a gelebileceğiniz bir destinasyon. Dolayısıyla kıymetli bir destinasyon ve de başka bir coğrafyada bulunmayan bir destinasyon. Yapılması gereken şey şu, yani bizim talip ettiğimiz, ya burada bir kent meydanının yapılması, hani şöyle bahaneler üretiliyor, ya işte bir şey yapıldı, planı yapıldı, şu çizildi, bu çizildi, ya bunlar yani şey değildir, hani Tanrı kelamı değil, her şey değiştirilebiliyor. Bu anketi bizim yapmamızdaki amacımız da şuydu, biz bu anketi bin kişilik bir evrende, 276 kişilik örneklerle yaptık. Aslında bu fasyat tabanlı bir anket, küçük bir anket ama bize bilgi vermesi açısından önemli bir anket. Eğer kamu bürokrasisi bunu istiyorsa, 305 bin nüfuslu Tokak'ta, 1500 kişiyle de bunu yapabilir. Ve görecekler ki bu 276 kişiyle yapılan anketle 1500 kişiyle yapılan anket arasında 3 aşağı 5 yukarı aynı verileri elde edecekler. Hem hata payı anlamında hem güvenlik seviyesi anlamında bir ön bilgi veren bir anket aslında bu. Ve bu anketinde katılanların yüzde 71'i bu meydanda valilik binası yerine bir şehir meydanı yapılması konusunun fikrinde birleşiyorlar." diye konuştu. 

Tokat Belediyesi trafiği rahatlatmak adına çalışma yapsa da Valilik binası eski yerine yapıldığında trafik sorununun devam edeceğine dikkat çeken Özbilgin, alanın şehir meydanı olmasının daha doğru olacağını savundu.
Özbilgin hem Tokat halkını, hem Tokat Basını'nı hem de sivil toplum kuruluşlarını bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Muhabir: Mihriban Koçaker