Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) son hava tahmini raporlarına göre, Haziran ayı yüksek sıcaklıklarla başlıyor. Ülke genelinde güneşli hava hâkim olurken, Tokat’ta termometreler 34 dereceyi gösterecek.

Sıcaklıklar Artıyor, Yağış Beklenmiyor

1 Haziran Cumartesi günü Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Kars ve Iğdır’da gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Bu illerde sıcaklık en fazla 26 dereceye kadar çıkacak. Ülkenin geri kalanında ise sıcaklık hızla yükselecek. Tokat’ta Pazar günü 30, Pazartesi günü 31, Salı günü 33, Çarşamba günü 34 ve Perşembe günü 33 dereceleri görerek yüksek sıcaklıklara teslim olacak.

En Yüksek Sıcaklık Aydın’da

Bu hafta Aydın’da sıcaklıkların 40 dereceye ulaşması bekleniyor. Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde ise sıcaklıkların 37-40 derece arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu sıcaklıklar, özellikle yaz mevsiminin henüz başında olmamıza rağmen oldukça yüksek değerlere ulaşıyor.

Kronik Rahatsızlığı Olanlara Uyarı

Uzmanlar, sıcaklıkların aşırı yükselmesi nedeniyle özellikle Tokat’ta kronik rahatsızlığı olanları uyarıyor. Öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor. 11.00-16.00 saatleri arasında yaşlılar, çocuklar ve kalp-damar hastaları için dışarı çıkmak oldukça riskli bulunuyor. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte, bu gruptaki bireylerin serin ve gölgeli alanlarda kalmaları öneriliyor.

Sıcak Havalarda Alınması Gereken Önlemler

Sıcak havaların etkisini azaltmak için uzmanlar, bol su tüketimini, hafif ve açık renkli giysiler giymeyi, güneşten koruyucu kremler kullanmayı ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmayı tavsiye ediyor. Ayrıca, evlerde klima veya vantilatör kullanarak serin ortamlar yaratılması da öneriliyor.

Haziran ayı, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklarla başlıyor. MGM’nin tahminlerine göre, Tokat’ta sıcaklıklar hızla artarak 34 dereceye kadar çıkacak. Ülkenin geri kalanında da sıcaklıklar yükselecek ve bazı bölgelerde 40 dereceyi bulacak. Bu nedenle özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ve risk grubundaki bireyler, öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen göstermeli ve uzmanların önerdiği tedbirleri almalıdır.

Muhabir: Burhan Arar