Sigara içenler rahat nefes alamamaktan şikayetçi. Akciğerde oluşan hasarı temizleyen 10 besini sizler için sıraladık. Peki akciğer dostu besinler neler?
Akciğer için en şifalı besinler neler? Derlediğimiz bu gıdalar nefesin açılmasını sağlıyor. İşte balgam söktüren o besinler...
BALKABAĞI
Balkabağı içerisinde yoğun miktarda antioksidan ve antiinflamatuar etkili moleküller bulundurur. Yapılan araştırmalarda yaşlı-genç farketmeksizin balkabağı tüketen insanların akciğerlerinin daha iyi çalıştığı gözlemlenmiştir.
DOMATES
Domates içerisinde bol miktarda likopen bulundurur. Likopen, akciğer sağlığını iyileştirdiği bilinen en etkili antioksidanlardan bir tanesidir. Tokat'ta yaklaşık 60 bin dönüm alanda üretilen bu domates, Akciğer sağlığını iyileştiren bir yapıya sahip. Tokat’ın bu meşhur domatesi, Türkiye'nin 54 ilinde sofraları lezzetlendirirken, astımlı hastalara bile iyi geldiği bilinmektedir.
ELMA
Elmanın içerdiği yüksek antioksidanlar ve C vitamini akciğer sağlığı için önemli etkiye sahiptir. Haftada en az 5 elma tüketen kişilerin, tüketmeyenlere göre daha sağlıklı akciğerleri olduğu gözlemlenmiştir. Elma, akciğerleri kanser ya da KOAH gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
KEÇİ BOYNUZU
Akciğerlerin maruz kaldığı toksinleri arındırmanın en iyi yollarından birisi keçiboynuzu tüketmektir. Vücutta doğal bir antioksidan görevi görür ve akciğerleri temizler. Keçiboynuzu toz halinde ya da suyun içerisinde kaynatarak kullanabilirsiniz .
KIRMIZI LAHANA
Lifli yapısı ve içerdiği antosyanin ile akciğer sağlığını destekleyen diğer bir besin kırmızı lahanadır. Lifli gıdalar tüketmek, akciğer sağlığını destekler, vücudun sindirim sorunlarına karşı da iyi gelir.
KIRMIZI TATLI BİBER
Kırmızı biber, en yüksek C vitamini içeren besinler arasındadır. Doğal bir antioksidan kaynağıdır. Özellikle sigara içen kişilerin C vitamini almaya dikkat etmeleri gerekir. Bir orta boy biber, dışarıdan günlük olarak alınan 35 mg. C vitamininin yaklaşık iki katı C vitamini içerir.
PANCAR
Pancar içerisinde bol niktarda nitrat bulundurur. Nitrat, kan damarlarının genişlemesine yardım eder, tansiyonu dengeler ve daha rahat nefes alınmasını sağlar. İçerisindeki magnezyum, potasyum ve C vitamini akciğerlere doğal bir antioksidan kaynaklıı etmektedir.
SARIMSAK
Vücudun doğal antibiyotiği olan sarımsak, akciğer sağlığı için de hayli öneme sahiptir. Sebze yemeklerinin içerisine katarak ya da çiğ olarak yenilebilen sarımsağı her gün en az bir adet tüketmek, akciğerler için de antibiyotik etkisi yaparak temizleyecektir.
YABAN MERSİNİ
Yaban mersini içerisinde bol miktarda antosyanin bulundurur. Antosyaninlerin akciğerleri hasar alma durumlarında korudukları kanıtlanmıştır.839 kişinin katıldığı bir çalışmada, yabanmersini tüketen ve tüketmeyen yaşlı bireylerin akciğer fonksiyonları karşılaştırılmıştır. Yabanmersini tüketenlerin akciğerlerinin, tüketmeyenlere göre % 36 gibi bir oranla akciğer fonksiyonlarının daha iyi olduğu belgelenmiştir. Haftada en az iki defa yabanmersini tüketimi önerilir.
YEŞİL ÇAY
Bilinen tüm sağlıklı etkilerinin yanı sıra yeşil çay içerisinde kateşin maddesi bulundurur. Bu madde, akciğerlerin sertleşmesini ve doku bozulmasının önüne geçilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
YOĞURT
Doğal bir prebiyotik kaynağı olan yoğurt, aynı zamanda içerdiği kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum açısından akciğer dostu olan bir besindir. Düzenli tüketildiğinde akciğer sağlığını destekler.
ZENCEFİL
Zencefil, akciğerler için en iyi temizleyicilerden biridir. Tütün, kirli hava gibi sebeplerle akciğer için tehlikeli olabilecek toksinleri temizler. İsterseniz çayını demleyebilir, isterseniz de suyun içine katarak tüketebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
İçerdiği antioksidanlar, E vitamini ve pelifenollerle akciğer dostu olan zeytinyağının akciğer sağlığı için faydası yadsınamayacak kadar çoktur. Astım hastalığından koruyucu etkisi vardır.