Karpınar tarafından yapılan açıklamanın detayları ise şöyle; 

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmıştır.

            Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet ŞİMŞEK tarafından Anadolu Ajansına yapılan açıklamada “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alan yakın izlemeye alındı.  Hem saha denetimleri hem de elektronik uygulamalar yoluyla denetimler yoğunlaştırıldı. Denetimlerimizde ciddi vergi kayıplarını tespit ettik., bunların önüne geçmemiz büyük önem taşıyor. Denetim ekiplerimiz hem sahada hem de diğer uygulamalar yoluyla vergi kayıp ve kaçağına göz açtırmayacak. Vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz” denilmiştir.

            Vatandaşlarımızın da malumu olacağı üzere vergi kaçırma, vergiden kaçınma ve kayıtdışılık kavramları arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Ancak, bu davranış biçimleri sonuçta vergi kaybına yol açarak devletin potansiyel vergi gelirinden daha az vergi geliri elde etmesine neden olmaktadır.

            Geniş anlamda vergi kaybı, bir ülkede var olan mali kanunlar çerçevesinde doğan ve/veya doğması gereken vergi alacağının çeşitli neden ve gerekçelerle, Hazineye intikal etmemiş ve/veya edememiş olması anlamına gelmektedir.

            Bu doğrultuda az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefleyen ve kayıtdışılıkla mücadelemize katkı sağlayan vergi paketi de Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaşmıştır.

            Vergide etkinlik ve adaletin güçlendirilmesini sağlayacak olan bu paket ile; vergi cezaları arttırılacak, bazı istisna ve indirimler kaldırılacak ve kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edilecektir.

            Söz konusu Kanunun getirdiği düzenlemelerden bazıları şunlardır;

Kanun ile birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir.

            Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık % 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir.

            Diğer taraftan, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerek vergi incelemeleri ile gerekse saha denetimleri ile kayıtdışılıkla mücadelemiz aralıksız devam etmektedir. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler istisnasız uygulanmaktadır. Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının arttırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen Kanun’da yer almaktadır.

Giresun'da fındık fiyatı 123 ile 125 lira arasında işlem gördü Giresun'da fındık fiyatı 123 ile 125 lira arasında işlem gördü

            VERGİDE ADALET, ETKİNLİK VE KAZANCA GÖRE VERGİLEME, HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI POLİTİKALARININ ANA UNSURLARIDIR.

7524 sayılı Kanun’un Resmi Gazetede yayımlanmasıyla beraber Defterdarlığımızca  Tokat Genelinde etkin ve kapsamlı vergi denetimlerine başlıyoruz.

            Bu kapsamda, Kanun’un 11. maddesine göre Vergi Usul Kanununa göre düzenlenmesi gereken belgenin düzenlenmemesi halinde asgari 10.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

            BELGESİNİ ALMAYANA 5.000 TL CEZA

            Diğer taraftan alış veriş yapanların belge almamaları halinde 5.000 TL ceza ile muhatap olacaklardır. Belgesini almayanların 5 iş günü içerisinde alış veriş yapıp belgelerinin verilmediğini ihbar etmeleri halinde kendilerine ceza kesilmeyecek ancak belge vermeyene 30.000,00 TL (3 kat) ceza kesilecektir.

            Belge vermeyerek cüz’i bir vergi kaçırmak isteyen esnaf, belge verilmediğinin idareye bildirilmesi ile her bir belge için 30.000,00 TL Özel Usulsüzlük Cezası ile muhatap olacaktır.

            BELGE YERİNE BİLGİSAYAR ÇIKTISI VERENLER DİKKAT

            Bazı iş yerlerinde 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre verilmesi gereken bil belge yerine mali geçerliliği olmayan ve Vergi Usul Kanununda sayılmayan çıktılar verilmektedir. Bunların tespiti halinde her bir belge için 6 Kat Özel Usulsüzlük cezası kesilecektir.

            BELGE VERMEMEYE DEVAM EDENLERE CEZALAR KATLAMALI OLACAK

            Yapılan denetimler neticesinde belge verilmediğinin tespit edilmesi halinde (her denetim bir tespit demektir) sonraki denetimlerde yine belge verilmediği tespit edilirse; 2. tespitte her bir belge için 20.000 TL; 3. tespitte her bir belge için 30.000,00 TL; 4. tespitte 40.000 TL; 5. tespitte 50.000 TL ve 6. tespitte her bir belge için 100.000 TL ceza kesilecektir.

            KİRA GELİRİNİ ELDEN TAHSİL EDENLER

            İster iş yeri olsun ister mesken olsun, kirayı elden ödemenin cezası her bir ödeme başına 5.000 TL’dir. Örneğin, aylık kira gelirini elden tahsil eden ev sahibi için yıllık 60.000 TL Özel Usulsüzlük cezası kesilebilecektir. Aynı şekilde kirayı elden ödeyene de ceza kesilecektir.

            7.000 TL Yİ GEÇEN ÖDEMELER BANKA/FİNANS KURULUŞU ARACILIĞIYLA YAPILMALIDIR

            213 sayılı Vergi Usul Kanunun mükerrer 257/2. maddesi gereğince 7.000 TL’yi geçen ödemeler Banka ve Finans kuruluşları aracılığıyla yapılmalıdır.

            Her ne ad altında olursa olsun 7.000 TL yi geçen tüm ödemelerin Banka/Finans kuruluşu aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Yapılan ödemelerin elden yapılması halinde elden yapılan ödemenin % 10’u kadar Özel Usulsüzlük Cezası kesilecektir. Ödemeyi yapanın 5 iş günü içerisinde idareye ihbar etmesi halinde kendisine ceza kesilmeyecektir.

            BAŞKASINA AİT POS CİHAZI VEYA İBAN HESABINI KULLANMA

            İş yerinde mal teslimi ve hizmet ifalarında yapılan ödemelerde, başkasına ait POS cihazını veya İban numarasını kullananlara ve kullandıranlara 3 Kat Özel Usulsüzlük Cezası (30.000 TL) kesilecektir.

            HASILAT TESPİTİ YAPILACAK

            01/01/2025 tarihinden itibaren özellikle hizmet işletmelerinde hasılat tespiti yapılacaktır. Ayda en az 3 ve yılda en az 12 defa bir işletmede hasılat tespiti yaparak yıllık kazancını tespit edilecek, beyan edilen hasılat ile tespit edilen hasılat arasında % 20 den fazla fark çıkması halinde önce izaha davet yapılacak, izahı yeterli görülmeyenler vergi incelemesine gönderilecektir.

            Bu süreçte özellikle hasılatlarını ayrı kayıtlarda takip eden esnaflarımıza özellikle uyarıyoruz. Bir an önce ÖKC/POS cihazlarını bilgisayarları ile uyumlu hale getirip tüm hasılatlarını belgelendirmelerini bekliyoruz.

            Bu kapsamda;

·         Vergi mükellefleri,

·         Alış verişe taraf olan,

·         Kira geliri elde eden,

·         Kira ödemesi yapan,

·         Ödemelerini elden alan,

·         Başkasına ait İban bilgilerini kullanan,

            Tokatlı hemşehrilerimizin ve vergi mükelleflerimizin mağduriyet yaşamamaları ve vergi cezası ile muhatap olamamaları adına, belirtilen hususlara riayet etmeleri büyük önem taşımaktadır.

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur ...

Muhabir: Halil İbrahim Yel