Tokat'ın eşsiz lezzetlerini keşfedin; geleneksel kebaplar, çorbalar ve yöresel tatlılarla dolu zengin bir mutfak kültürüne sahip olun.
Tokat'ın yemek kültürü oldukça zengin ve iştah açıcıdır. Verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturan etmenlerinden en önemlisidir. Tokat Kebabı, etli dolma, bakla dolması, keşkek, gendüme çorbası, bacaklı çorba, cevizli çörek, bezli sucuk, bat gibi yemeklerin yanında Tokat şarabı da sofralara ayrı bir renk katmaktadır. Özellikle dünyada sadece Tokat’ta üretilen Mahlep şarabının içimi ayrı bir keyif verici bir zevktir.
Tokat'ın Orta Anadolu'ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyve önemli yer tutar. Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve değişik biçimlerde kullanılır. Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır. Tokat topraklarından fışkıran bir hazine de kırkı aşkın üzüm çeşidi. Ve bu üzümlerden yapılan Zile pekmezi ağızlara layık bir tat. Zile pekmezi ve cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır.
Tokat'ın sebzelerinden Tokat Biberi de meşhurdur. Hele Tokat biberiyle yapılan yemeklerin tadına doyum olmaz. Tam bir lezzet patlaması yaşatan İsot patlatması bu yemeklerden biri. Günün hangi öğününde yerseniz yiyin. Tokat biberi, patlıcan ve domatesin tereyağında kızarmış enfes tadını mutlaka deneyin. Peki
İsot Patlatması nasıl yapılır? İşte tarifi:
Malzemeler
15-20 adet Tokat biberi
2 adet patlıcan
3 adet domates
Kızartmak için tereyağı
Tuz
İsot Patlatması Nasıl Hazırlanır?
Patlıcanlar alacalı soyulur. Enine 3e kesildikten sonra boyuna yarım santim kalınlığında dilimlenir, tuzlandıktan sonra tereyağında arkalı önlü kızartılır. Biberler bıçakla ya da çatalla delinir. Aynı şekilde tereyağında kızartılır. Kabuğu soyulmuş domatesler küp şeklinde doğranır. Tereyağında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına en altına patlıcan üzerine biber en üzerine de domatesler dökülerek servis yapılır.