Türkiye'de gündelik yaşamın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan simit, yeni bir düzenlemeye tabi tutuldu. Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerinin belirlenmesinde artık söz sahibi olacak. Bu değişiklik, simit fiyatlarının belirlenmesi sürecinde daha sistemli bir yaklaşımı beraberinde getiriyor ve ekmek fiyat tarifelerinde uygulanan sistemin benzerini simit için de uygulamayı öngörüyor.

Yeni Sisteme Geçiliyor: Tokat’ta Sökmeyenlere 10 Bin TL Ceza! Yeni Sisteme Geçiliyor: Tokat’ta Sökmeyenlere 10 Bin TL Ceza!

Yeni Düzenlemenin Detayları:

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Yönetim kurulu teklifi ve meslek komitesi onayı sonrası yürürlüğe girecek tarifeler, ilgili meslek komitesinin on beş gün içinde görüş bildirmesi zorunluluğunu da içeriyor. Ancak, özellikle simit için bu süreç daha detaylı işleyecek.

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'ne göre ekmek tarifelerinde olduğu gibi simit tarifesi belirlenirken de Ticaret İl Müdürü, Tarım ve Orman İl Müdürü ve ilgili yerel temsilcilerden oluşan bir heyetin değerlendirmeleri alınacak. Bu heyet, yönetim kurulu, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşacak. Böylece tarife süreci, tüm ilgili tarafların katkısıyla şekillenecek.

Etkileri ve Önemi:

Bu düzenleme, simit fiyatlarının daha adil ve şeffaf bir şekilde belirlenmesine olanak sağlayacak. Fiyat artışlarından önce alınacak olumlu görüş, tüketicilerin menfaatlerinin korunmasına yönelik bir önlem olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, bu sürecin simit üreticileri ve satıcıları arasında fiyat istikrarını sağlaması bekleniyor. Bakanlık tarafından olumsuz bir görüş bildirilmesi halinde ise, gerekçeleriyle birlikte yeni bir tarife talebi hazırlanacak ve bu talep, yeniden Bakanlık'ın görüşüne sunulacak.

Resmi Gazete'de yer alan detaylar şöyle:
“Tarifeler, yönetim kurulunun teklifi ve meclisin onayıyla yürürlüğe girer. Tarifelerin tespitinde ilgili meslek komitesinin görüşü alınır. Meslek komitesi en geç onbeş gün içinde görüşünü bildirmek zorundadır. Ancak, simit ile 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğe ilişkin tarifenin belirlenmesi aşamasında yönetim kurulu; onbeş gün içinde Ticaret İl Müdürü ve Tarım ve Orman İl Müdürü ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği, tarifeyi düzenleyen oda ve ilgili belediyenin temsilcilerinden oluşan heyetin değerlendirmesini alır. Heyetin değerlendirmesi ve ilgili meslek komitesinin görüşü de dikkate alınarak yönetim kurulunca oluşturulan ekmek tarifesine ilişkin teklif, Ticaret Bakanlığının olumlu görüşünün alınmasından sonra yapılacak ilk toplantıda meclisin onayına sunulur. Ancak, Bakanlık tarafından olumsuz görüş bildirilmesi durumunda, heyetin toplanmasına gerek olmaksızın gerekçeleri ile birlikte yönetim kurulunca hazırlanan yeni tarife talebi, yeniden Bakanlığın görüşü alındıktan sonra meclisin onayına sunulur.”

Muhabir: Kenan Kayhan