İşte Panama Büyükelçisi Mariela Sagel'in o yazısı...

Anadolu Yarımadası'nın kuzeyinde yer alan Tokat ilinde, daha önce de ziyaret ettiğim çok ilginç bir yer bulunmaktadır. O ziyarette Ekoturizm Kongresi'ne katılmıştım ve bu sefer ise 500 yıl boyunca tüccar ve gezginlere hizmet veren tarihi bir kervansarayın yeniden açılışına katıldım. Bu kervansaray, deve veya atlarla seyahat eden tüccar ve gezginler için konaklama, yemek ve ihtiyaçlarını karşılama yeri olarak hizmet vermiştir. Bu yol, "İpek Yolu" olarak bilinirdi.Images Tokat Haber-1

Bu ünlü yol, 19. yüzyıldan itibaren bu adla anılmaya başladı ve en azından M.Ö. 1. yüzyıldan itibaren Çin tarafından açılan geniş bir kara ve deniz ticaret yolları ağı oluşturuyordu. Bu yollar, Asya kıtasının büyük bir kısmını birbirine bağlayarak Güneydoğu Asya adalarından Avrupa'nın Akdeniz bölgesine ve Afrika'nın doğu kıyılarına kadar uzanıyordu. Farklı güzergahlar, Çin'in başkenti olan Chang'an (günümüzde Xi’an) şehrinden başlayarak Karakurum (Moğolistan), Khunjerab Geçidi (Çin/Pakistan), Susa (Pers), Fergana Vadisi (Tacikistan), Semerkand (Özbekistan), Taxila (Pakistan), Antakya (Türkiye), İskenderiye (Mısır), Kazan (Rusya) ve Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, Türkiye) gibi yerlere uğruyordu.

Tokat, aynı adı taşıyan ilin başkentidir ve 12. yüzyılın sonlarında Selçuklu İmparatorluğu tarafından fethedilmiş, 1392'de Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edilmiştir. Ziyaretimin nedeni, Deveciler Hanı olarak da bilinen Silk Road Museum otelinin yeniden açılışıydı. Bu otel, restore edilerek bir turistik cazibe merkezi ve kutlama ve etkinlikler için bir mekan haline getirildi. Odalar geniş ve özenle dekore edilmiş, çok zevkli detaylara sahiptir. Eski zamanların tüm yapılarında olduğu gibi, bugün yemek, konferans ve partiler için kullanılan birkaç alt kat bulunmaktadır.

Otelin konumu çok avantajlıdır çünkü yanında Tokat Müzesi ve Tokat Şehir Müzesi gibi iki önemli müze bulunmaktadır. Bu müzelerde, bu şehrin tanık olduğu eski zamanların hayatı temsil edilmektedir. Karşısında, restore edilmekte olduğu için erişemediğimiz Tokat Kalesi yer almaktadır. Bu kaleyle ilgili çok ilginç bir efsane vardır: Bram Stoker'ın Drakula karakterine ilham veren Vlad Tepes, nam-ı diğer Kazıklı Voyvoda, ve kardeşi Radu, Osmanlı yetkililerinin siyasi rehineleri olarak birkaç yıl bu kalede tutulmuşlardır. Bu durum, babaları Eflak prensi Vlad Dracul’un Osmanlılarla işbirliği yapmasını sağlamak içindi. Hikaye, Vlad Tepes'in bu kalede hapisken geliştirdiği şiddetli karakteri ve Osmanlı İmparatorluğu'na karşı olan nefretini anlatmaktadır. Son zamanlarda, Nieves Concostrina'nın eğlenceli ve öğretici podcastlerinde, Vlad Tepes'in en vahşi canavar olarak anıldığını duydum.Buyukelçi Tokat Haber

Tokat Kalesi, Kazıklı Voyvoda Vlad'ın hapsedildiği yer.

Vlad Tepes ve kardeşi, Konstantinopolis'i fetheden sultan II. Mehmet ile birlikte büyüdüler ve aralarında tarihi bir rekabet oluştu.

TOKAT'IN TARİHİ

Bu yerleşim yeri Hitit döneminde kurulmuş ve Pontus Kralı VI. Mitridates döneminde Anadolu'nun birçok kalesinden biri olmuştur. Dini olarak Evdokia olarak bilinen bu şehir, Trabzon İmparatorluğu'nun batı kısmına dahil edilmiştir. Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra Tokat, Selçuklu Türklerinin kontrolüne geçmiştir. 1086'da Sultan Süleyman ibn Kutalmış'ın ölümünden sonra, dönemin emiri bölgeyi kontrol altına alarak Sivas'tan (Tokat'ın komşu ili) yönetmiştir. Uzun yıllar bu şekilde devam ettikten sonra Selçuklular bölgeyi yeniden kontrol altına almışlardır.Whats App Image 2024 06 24 At 2.32.16 P M 1 1024X576 Tokat Haber

Yerel yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, Tokat'ın geniş bir dini çeşitliliğe sahip olduğunu öğrendim. Burada Hristiyanlar, Yahudiler ve diğer dinlere mensup insanlar yaşamakta ve ibadet yerlerine saygı gösterilmektedir. Selçuklu Türklerinin Müslüman hakimiyeti altında bile, Tokat Yunan kültürünün ve Yunan Ortodoks Kilisesi'nin merkezi olmaya devam etmiştir. 1859'da, Ermeni Katolik Eparkisi'nin bir piskoposluk merkezi olarak kurulmuştur.

Ziyaretçileri şaşırtan bir diğer efsane ise, Roma Konsülü Julius Caesar'ın ünlü "Veni, vidi, vici" ("Geldim, gördüm, yendim") sözünü Tokat için söylediğidir. Bu teoriye göre, Tokat Pontus Krallığı'nın bir parçasıydı ve Zile Savaşı'nı kazandıktan sonra Caesar, beş gün içinde zafer kazanmıştır.

Pontus Krallığı, M.Ö. 281 yılında Diadochi Savaşları sonrası Mitridates I tarafından kurulan bir Helenistik devletti. Bu devlet, kuzeydoğu Anadolu'da, Karadeniz kıyısında, Fasis ve Halis nehirleri arasında yer almaktaydı. Helenistik bir devlet olarak, Pontus Krallığı'nda esas olarak Yunan kültürü hakimdi ve resmi dili Yunanca idi. Bu bölgedeki Yunan varlığı M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu bölgedeki Yunanlara Pontus Yunanları denir.

Tokat Müzesi'nde Julius Caesar'ın ünlü sözlerine özel bir bölüm ayrılmıştır.

Yaya köprüsü üzerinde, Tokat belediye başkanı ve Sayın Kalender ile birlikte

DİĞER CAZİBELER

Bahsedilen müzeleri ziyaret etmek ve şehirde uzun bir yürüyüş yapmak, bu ilginç yerleşim yeri hakkında bize iyi bir başlangıç sağladı. "Gezilecek Yerler" adı verilen taş yaya köprüsüne ulaştık ve burada belediye başkanı tarafından karşılandık. Her turistik Türk kasabasında olduğu gibi, köprünün yanında çok iyi bir restoran bulunmakta ve burada bize Tokat'a özgü otantik bir yemek sunuldu. Belediye başkanı ve ev sahibimiz Sayın Murtaza Kalender de ana masada bizimle birlikteydi ve yoğun programına rağmen hiçbir detayı göz ardı etmedi.

Pazarlara, dükkanlara, gıda pazarlarına gittik ve şehrin büyük bir kısmını rehberler eşliğinde gezdik. Günün sonunda, açılış zamanı geldi ve konuşma yapan ilk kişiler arasında biz büyükelçiler yer aldık. Daha sonra, çok neşeli bir akşam yemeği verildi ve bir Küba orkestrası ortamı canlandırdı. Büyük bir heyecanla belirtmeliyim ki, çaldıkları ilk parça "Historia de un amor" oldu.

Yetkililer ve davet edilen büyükelçiler tarafından kurdele kesimi

Ertesi gün, dünyanın en uzun ve etkileyici mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası'na gittik. Koruyucu kasklarımızla, iyi işaretlenmiş yollardan geçerek estalaktitler, estalagmiter ve hayal edilemeyecek tüm oluşumları gördük.Whats App Image 2024 06 24 At 2.32.16 P M 11 1024X768 Tokat Haber

Oradan, mangrovların arasında yer alan Kaz Gölü'nü ziyaret ettik. Türklerin doğanın kendilerine bahşettiği yerlere değer verme vizyonu gerçekten etkileyicidir.

Günü, çiçek açmış kiraz ağaçlarının bulunduğu bir çiftliği ziyaret ederek tamamladık. Bize istediğimiz kadar kiraz toplama izni verildi ve gerçekten çok lezzetliydi.

Bu, Tokat gibi geleneksel turizm rehberlerinde yer almayan, ancak birçok cazibe sunan bir yeri tanımak açısından harika bir deneyimdi.

Otel hakkında söylenecek fazla bir şey yok; büyük bir zevkle tasarlanmış ve modern teknolojinin tüm gereksinimlerini karşılayan bir yer. Merkezdeki şeffaf tavan mekanik olarak açılıp kapanabiliyor ve güneşten korunmak için yatay modüler perdelerle de kapatılabiliyor. Her odanın bir ülke adı var ve bana İtalya odası verildi, bu odayı ilk kez ben kullandım.Whats App Image 2024 06 24 At 2.32.16 P M 13 1024X682 Tokat Haber

Hoşça kal Tokat ve Sayın Kalender’e bizi bu harika etkinliğe davet ettiği için teşekkür ederim. Bu etkinliğin birçok turist çekeceğinden ve hizmet taleplerinin artarak yerel halk için daha fazla iş imkanı sağlayacağından eminim.

Muhabir: Burhan Arar