Sağlık

Okullar Açılıyor: Tatil Dönüşü Hastalıklar Artıyor, Probiyotik Desteği ile Korunun

Abone Ol

Okulların açılmasına az bir süre kala, çocukların sağlığını korumak adına alınacak önlemler büyük önem taşıyor. Okul döneminin başlaması, genellikle hastalıkların yaygınlaştığı bir zaman dilimi olarak bilinir. Bu dönemde çocukların sağlığını riske atmamak için uzmanlar, bazı koruyucu adımların atılması gerektiğini vurguluyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Cengiz, çocukların okul adaptasyonunu ve başarısını olumsuz etkileyebilecek hastalıklara karşı probiyotik takviyelerinin önemine dikkat çekiyor. "Özellikle ağız ve boğaz florasını dengeleyen oral probiyotikler, bu dönemde sıkça karşılaşılan rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olabilir," diyen Dr. Cengiz, ailelere bu dönemde probiyotik kullanımını öneriyor.

Okulların açıldığı dönemlerde bağışıklık sisteminin zayıflaması ve salgın hastalıkların yaygınlaşması, ebeveynler için büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak, çocuklara yönelik uygun koruyucu önlemlerle, bu riskleri en aza indirmek mümkün olabilir. Probiyotikler, bu süreçte çocukların bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

Probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Probiyotikler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Amerika Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “yeterli miktarda alındığı zaman sağlığa yararlı etki sağlayan canlı mikroorganizmalar” şeklinde tanımlanıyor.

Vücutta doğal olarak bulunan yararlı maya ve bakterilerden oluşan probiyotikler, vücut tarafından üretilmesine rağmen, probiyotik takviyeleriyle de bu faydalı bakterilerin sayısını artırarak bağışıklık sistemini desteklemek mümkündür. En çok kalın bağırsakta bulunduğu bilinen probiyotikler, aynı zamanda diğer organlarda da varlık gösterir.

Probiyotikler, vücutta pek çok önemli işlevi yerine getirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, ağız ve solunum yolu hastalıklarından korur, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır ve vitamin sentezine katkıda bulunur. Ayrıca, zararlı maddelerin kan dolaşımına geçişini engelleyerek sağlığımızı korur.

Ağız ve boğaz florasının dengelenmesi gerekiyor

Probiyotiklerin önemine dikkat çeken Dr. Mehmet Cengiz, “Antimikrobiyal bileşikler üreterek patojen ve zararlı bakterilerin sayılarını azaltan probiyotikler, sindirim sistemini teşvik eden enzimleri de üretiyor. Bağışıklık sistemini iyileştirici etkiler gösteren probiyotiklerin sindirim sistemi üzerindeki etkisi bilinse de sindirimin ağızda başladığından hareketle, öncelikle ağız ve boğaz florasının dengelenmesi de gerekiyor. Ağız ve boğaz florasındaki dengesizlik, solunum yolu hastalıklarına ve ağız içi problemlerine zemin hazırlar. Bu paralelde oral probiyotik takviyesi büyük önem taşıyor.” diyor.

Sindirim ağızda başlar

Bactoblis, patentli bir bakteri olan S.salivarius K12 içeriği ile dünyanın ilk ve tek kılavuzlara kayıtlı oral solunum yolu probiyotiğidir. Bactoblis, boğaz florasını destekleyerek çocuklarda ve ebeveynlerde rahatsızlık sebebi ile okula gidilememe ve iş günü kaybında yüzde 93 oranında azalma sağlamıştır. 

Ağız ve boğaz florası koruyan, 3-4 yaş üzerinde güvenle kullanılabilen Bactoblis, ağız mikrobiyotası ile beraber akciğer mikrobiyotasını da korur. AOM, PFAPA, Tonsillofarenjit gibi çocuklarda sık görülen enfeksiyonlarda etkili olan Bactoblis’in güvenilirliği klinik çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Boğaz enfeksiyonlarında 90 gün düzenli kullanıldığında ve bırakıldığında etkisini 6-9 ay daha devam ettirdiğini göstermiştir. Emme tableti formundaki Bactoblis, çilekli lezzetiyle de çocukların kolaylıkla kullanabileceği bir yapıdadır.