Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yeni düzenleme ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, motokuryeler ve garsonların bahşiş gelirlerinin KDV muafiyetine tabi tutulacağını duyurdu.

Gelir Vergisi Kanunu'ndaki Değişiklikler

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişlerin işverence çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendirilip vergilendiriliyor. Ancak, yeni düzenleme ile bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde ayrı gösterilecek ve KDV'ye tabi olmayacak.Bahsis Ve Motokurye Gelirlerine Vergi Gelecek Mi Bakanliktan Aciklama 8Hsz Cover Tokat Haber

Banka Kartı ve Kredi Kartı Ödemelerinde Kolaylık

Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, müşteriler yeme içme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapıyor. Bu durumda, bahşiş olarak yapılan ödeme, yeme içme hizmetinin matrahına dahil bir unsur olarak kabul edilip KDV'ye tabi tutuluyordu. Ancak, yeni düzenleme ile bu sorun ortadan kalkacak.

Tokat'ta Gazilere SGK'dan kolaylık! Tokat'ta Gazilere SGK'dan kolaylık!

Sektör Temsilcilerinin Talepleri Karşılanıyor

Sektör temsilcilerinin kolaylık talebi üzerine harekete geçen Bakanlık, dünya örneklerini de inceleyerek yeni düzenlemeyi hazırladı. Bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinden ayrı gösterilerek banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar dağıtılan bu paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

Bakan Şimşek'in Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.” dedi.

Editör: Nurhan İçmez