Türkiye’de bankacılık sektörü, artan nakit ihtiyacını karşılamak ve ATM’lerde yaşanan sorunları çözmek için yeni nesil “geri dönüşümlü ATM” sistemine geçiyor. Bu cihazlar sayesinde para çekme ve yatırma işlemleri aynı bölmede gerçekleşecek, nakit dolaşımı hızlanacak.

Nakit Akışında Kesintisiz Hizmet

Mevcut ATM’lerde para çekme ve yatırma işlemlerinin ayrı bölmelerde yapılması, yatırılan paranın hemen kullanılamamasına yol açıyordu. Yeni nesil ATM’ler, bu sorunu ortadan kaldırarak yatırılan parayı anında sistemde görünür hale getirecek. Böylece müşteriler, ATM’lerden eli boş dönmek zorunda kalmayacak.

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde olmak üzere, yoğun kullanılan noktalara yeni cihazların yerleştirilmesi için çalışmalar başladı. Bankalar, dönüşümün tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyor.

Ekonomik Kriz ve ATM’ler

Artan enflasyon ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni banknot basma kararını ertelemesi, nakit sıkıntısını derinleştirdi. 200 TL’lik banknotların satın alma gücünün düşmesi, ATM’lerin dolum sıklığını artırdı. Mevcut sistem, tam kapasite çalışsa bile yalnızca 122 milyar TL taşıyabiliyor.

Bakanın konvoyunda feci kaza: 1 ölü 6 yaralı Bakanın konvoyunda feci kaza: 1 ölü 6 yaralı

Ekonomistler, nakit ihtiyacını karşılamak için 500 ve 1.000 TL’lik banknotların piyasaya sürülmesini öneriyor. Ancak TCMB bu konuda henüz bir adım atmadı.

Bankacılıkta Tasarruf ve Modernizasyon

Geri dönüşümlü ATM’ler yalnızca nakit sıkıntısını çözmekle kalmayacak, aynı zamanda bankaların operasyonel maliyetlerini de düşürecek. Artan nakit ihtiyacı nedeniyle personel sayısını artıran bankalar, bu teknoloji sayesinde uzun vadede daha az çalışanla daha verimli hizmet sunmayı planlıyor.

Kaynak: İHA