CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat İl Kadın Kolları Başkanı Eczacı Hatice Hekimoğlu Yavuz, önceki dönem Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Eczacı Birgül Nasırlıoğlu Kara ve önceki dönem Eczacılar Odası Başkanı Ali Durmaz ile birlikte 41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı Hakan Yılmazer ve Genel Sekreter Tamer Tekeli’yi ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında, eczacılık sektörünün mevcut sorunları ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alındı. Milletvekili Durmaz, sektörün geleceğine yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
"Eczacılık Fakültelerinin Sayısı Kontrol Altına Alınmalı"
Kadim Durmaz, Türkiye’de eczacılık sektörünün önemli bir dönüşüm sürecine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Durmaz, 20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısının bugün 62’ye çıktığını ve bu durumun sektörde işsizlik sorununa yol açtığını ifade etti. Şu anda Türkiye’de 47 bin eczacı ve 80 bin eczane çalışanı bulunduğunu belirten Durmaz, Türk Eczacıları Birliği verilerine göre 9.500 eczacının işsiz olduğunu söyledi.
Bu rakamın önümüzdeki aylarda mezun olacak 4.500 yeni eczacı ile daha da artacağını vurgulayan Durmaz, eczacılık fakültelerine yönelik şu önerilerde bulundu:
Yeni eczacılık fakültelerinin açılmasına son verilmelidir.
Eczacılık fakültesi kontenjanları %50 oranında azaltılmalıdır.
YKS sıralama barajı 60 bine çekilmelidir.
Mevcut ve henüz öğrenci alımına başlamamış fakülteler, İlaç Ar-Ge merkezlerine veya akademisyen yetiştiren kurumlara dönüştürülmelidir.
"İlaç Yokluğu Sorunu Çözülmeli"
Durmaz, eczacıların en büyük sorunlarından birinin ilaç yokluğu olduğunu belirtti. Bu durumu minimize etmek için yeni bir sistem oluşturulması gerektiğini ifade eden Durmaz, ilaçta dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi.
Ayrıca, ilaç sektöründe şu reformların yapılması gerektiğini belirtti:
Enflasyon dikkate alınarak ilaç indirim oranları ve reçete başı hizmet bedelleri güncellenmelidir.
Eczacıları denetleyen kişilerin eczacılardan seçilmesi sağlanmalıdır.
Eczacılık fakültelerinin yerlerine İlaç Ar-Ge merkezleri kurulmalıdır.
İlaç sanayiinde eczacı kadrosu zorunluluğu getirilmelidir.
"İlaçlarda KDV %1’e Düşürülmeli"
İlaç sektörüne uygulanan %8 KDV oranının %1’e düşürülmesini öneren Durmaz, ilaçların temel bir ihtiyaç olduğunu ve vatandaşların sağlıklı yaşam hakkının gözetilmesi gerektiğini belirtti.
Ulusal İlaç Politikası ve Cumhuriyetin 100. Yılı Vurgusu
Durmaz, Cumhuriyet’in 100. yılında ulusal bir ilaç politikası oluşturularak, Türkiye’nin patenti kendisine ait molekül ilaçlar üretmesi gerektiğini ifade etti. Bu hamlenin sağlık sektöründe dışa bağımlılığı azaltacağını ve ulusal bir başarı sağlayacağını dile getirdi.