Hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüş insanlar kadar diğer birçok canlının sağlığını da etkiliyor. Mevsim geçişinde insanların yaşadığı solunum yolu enfeksiyonları, hayvanlarda da görülebiliyor. 

Büyükbaş hayvanlar ile birlikte  evcil hayvanları da etkileyebilen bu durum hakkında Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, hem besicileri hem de evcil hayvan sahiplerini uyararak bazı önerilerde bulundu.

Besi hayvanlarının bir bölgeden bir başka bölgeye nakli esnasında taşınabilecek ve hatalı transport olayları nedeni ile hastalık risklerine karşı önlem alınması gerektiğini belirten Karyağdı, bu hayvanları iklim değişikliğinde ve nakliye öncesinde solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu aşı ile aşılanarak korunması gerektiğini belirtti.
Besi Hayvani Nasil Kilo Alir Fee1

Ahırlar hastalık ortamı oluşturabilir
Ayrıca hayvanların alındığı kapalı ahırların da hastalıklar için bir ortam oluşturduğunu söyleyen Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, besicilerin hayvan besleyen insanların bu mevsim geçişlerine özellikle dikkat etmelerini ve ayrıca mera dönüşü yapan hayvanlarda paraziter mücadelelerin mutlaka yapmalarını önerdi. Karyağdı böylece hem ahırdaki hayvanlar hem de ahıra yeni alınan hayvanlar açısından besicinin de rahat bir kış geçireceğini belirtti.
Tokat Veteriner Hekim KaryağdıHayvanlara koruyucu aşılama yapılmalı
Karyağdı, sonbaharın kendini iyice göstermesi ile meradan inen hayvanların ve kurban hazırlıkları için besi materyali olarak alınan hayvanlarda ciddi problemler ile karşılaşabilineceğine dikkat çekti. Yetiştiricilerin bu konuya çok önem vermesi gerektiğini belirten Karyağdı, özellikle pasteroella enfeksiyonlarının hayvan transferlerininde artması nedeniyle yoğun yaşandığı bu dönemlerde bu tarz hastalıklar ciddi ekonomik kayıplara neden olacağını, buna karşı hayvanlara mutlaka koruyucu aşılama yapılması gerektiğini söyledi. 
Solunum yolu hastalıkları ciddi hayvan ölümlerine yol açabiliyor
Karyağdı, “Son zamanlarda özellikle solunum sistemi hastalıkları ciddi hayvan ölümlerine neden olmaktadır. Öncelikle aşılamanın yapılmasının gerçekliği, Hastalık görüldüğü durumlarında ise vakit geçirmeden bir veteriner hekime danışılması mutlaka önemlidir” dedi.
Kedi KopekEvcil hayvanı olanlar da dikkat etmeli
Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Karyağdı, kedi ve köpeklerde görülen solunum sistemi hastalıklarıyla ilgili olarak da “Özellikle mevsim geçişleri  dönemlerinde  tüy dökülmelerinin yoğunlaşması ve stress faktörlerinin artması nedeni ile  solunum sistemi hastalıklarında büyük bir oranda artış olabileceğinden, özellikle koruyucu aşılamaların önemi bu canlılarda da dahada artmaktadır. Keza vücut direncinin azalmasına neden olan paraziter enfestasyonlara karşı parazit mücadelelerinin yapılmasıda bu hastalıklara karşıda etkili olmaktadır” dedi

Tokat'ta yağmurlukları çıkartın! Tokat'ta yağmurlukları çıkartın!

Muhabir: Mihriban Koçaker