Kurban, Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak amacıyla yapılan önemli bir ibadettir. Hac ve zekat gibi mal ile gerçekleştirilen bu ibadet, vekalet yoluyla da yerine getirilebilir. Dinimiz İslam’da, mal ile yapılan ibadetleri vekaletle yapmak caizdir. Peki, kurban vekaleti nedir, nasıl verilir ve ne zaman yapılmalıdır? İşte bu soruların cevapları:

Kurban Vekaleti Nedir?

Kurban vekaleti, kurban kesmesi gereken kişinin bu iş için bir başkasını yetkilendirmesidir. Vekalet kelimesi, "birinin işini görmesi için kendi yerine bıraktığı veya yetki verdiği kimse" anlamına gelir. Kurban vekaleti yazılı ve sözlü olarak verilebildiği gibi telefon, faks ve internet aracılığı ile de verilebilir. Kişiler, kurban bağışı kabul eden vakıf ve derneklere de vekalet verebilirler.Adak1 Tokat Haber

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

Kurban vekaleti vermek oldukça basittir. Vekalet veren kişi, vekil olarak belirlediği kişiye, "Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim." diyerek vekaletini verir. Vekalet sözlü olarak verilebileceği gibi yazılı olarak da verilebilir. Modern iletişim araçları kullanılarak da vekalet verilebilir, örneğin telefon veya internet üzerinden.

Kurban Vekaleti Nasıl Alınır?

Vekil tayin edilen kişi veya kurum, kendisine verilen vekaleti kabul etmelidir. Kabul işlemi, "vekil olmayı kabul ettim" şeklinde ifade edilir. Vekil, vekalet aldığı kurbanla birlikte kendisine ait kurbanı da kesecekse, her iki kurban için ayrı niyet etmelidir.

Kurban Vekaleti Ne Zaman Verilir?

Kurban ibadeti, vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılır. Vacip kurban, Kurban Bayramı’nda kesilmesi gereken kurbandır ve zengin sayılan Müslümanlar için zorunludur. Nafile kurban ise her zaman kesilebilir. Vacip kurban için vekalet, Kurban Bayramı günleri içinde ve kesimden önce verilmelidir. Nafile kurban için ise herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur, kurbanı kestireceğine karar verildiğinde vekalet verilebilir.Kurbanlik Aa 1597320 Tokat Haber

Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?

Kurban vekaleti, buluğ çağına erişmiş ve akli problemi olmayan her Müslüman’a verilebilir. Bu kişi birey olabileceği gibi vakıf veya dernek de olabilir. Vekalet, kurban kesimi yapan güvenilir kurumlara da verilebilir.

Yıkılan Tokat  Valilik Binası Yerinemi Yapılsın? Anket Başlatıldı... Yıkılan Tokat Valilik Binası Yerinemi Yapılsın? Anket Başlatıldı...

Kurban Vekaleti Verirken Ne Denir?

Kurban vekaleti verirken belirli bir cümle zorunlu değildir. Ancak vekaletin doğru bir şekilde verilmesi için şu cümle kullanılabilir: "Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim." Vekalet alan kişi ise, "kabul ettim" diyerek vekaleti kabul ettiğini belirtir.

 

 

 

Muhabir: Burhan Arar