Kurban Bayramı, Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olup, bu yıl 16 Haziran Pazar günü idrak edilecek. Kurban keserken okunacak dualar bayram öncesinde birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kurban kesim duası, 2024 Kurban Bayramı’nda bu ibadeti yerine getirecek olan Müslümanlar tarafından araştırılmaktadır. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı sonrasında, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinden sonra başlamaktadır. Peki, Kurban kesilirken hangi dualar okunur, nasıl dua edilir, besmele çekilir mi? İşte Kurban kesme duası...Kurban Sevabı Tokathaber

Kurban Kesilirken Okunacak Dualar

Kurban keserken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)

B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor

Kurban Keserken Besmele Çekilir mi?

Kurban kesiminde besmele çekmek, İslam dininde büyük bir önem taşır. Hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekmektedir. Kasıtlı olarak besmele çekilmezse, Hanefî mezhebine göre hayvanın eti yenmez. Ancak kasıtsız olarak ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenebilir. Şâfiî mezhebine göre ise besmele çekilmese de kesilen hayvanın eti yenir.Kurbanlık Seçerken Tokathaber

Kurban keserken okunacak dua
Kurban kesmek, her yıl Kurban Bayramı'nda Allah için yapılan bir ibadettir. Allah'ın varlığına inanmak, şükretmek ve Allah'a yakınlaşmak amacıyla kesilen kurbanlıklarda belirli yükümlülükler bulunmaktadır. Bu nedenle de kurban kesecek olan kişilerin, mevcut yükümlülüklerinin neler olduğunu bilmesi ve bu doğrultuda kesim işlemlerini yapması oldukça önemlidir.

Kurban kesimi sırasında kurbanı kessin ya da kesmesin kurban sahibinin dua okuması gerekir. Ancak kurban kesimi sırasında bu duanın ne zaman ve nasıl okunacağı da İslamiyet’te detaylı bir şekilde yer almıştır. Bu nedenle kişiler kurban kesimini özellikle ilk defa yapıyorsa, dua okunuşlarını doğru bir şekilde öğrenmesi ve kurban kesimi sırasında da uygulaması gerekir.Kurbanlik 2066194 Tokat Haber

Kurban kesiminde dua nasıl okunur?
Kurban kesiminde dua okunması, hayvanın yüzü ve ayaklarının kıbleye gelecek şekilde yatırılmasının ardından yapılmalıdır. Hayvanın sağ arka ayağının serbest bırakılması, diğer üç ayağının bağlanması gerekir. Ardından kişi de kıbleye karşı durarak, kurban kesiminde okunması gereken duayı okumalıdır.

Kurban keserken okunacak dua hangisi?
Kurban kesimi sırasında kişilerin okuması gereken dua el-En’am’dır. Duanın okunuşu ise şöyledir; "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn."Kurbanlık Hayvan Sevkleri4 Tokathaber

Kurban keserken okunacak duanın anlamı nedir?
Okunacak duanın Türkçe meali ise şöyledir; Anlamı: “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

Tekbir getirilir

Okunan dua ve ayetlerden sonra Kurban kesim işlemlerine başlanmalıdır. Kurbanı kesmeden önce Kurbanı kesecek olan kişinin “Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd” şeklinde tekbir getirmesi ve “Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kesime hazırlanması da elzemdir.

Kurban kesimi öncesinde belirtilen şekilde duaların okunması ve hazırlıkların yapılması kurbanın dine uygun bir şekilde kesilmesini sağlar. Önceden hazırlanmış keskin bıçakların kullanılacağı kesim işlemlerinde; soluk, yemek ve şah damarlardan en az birisinin tek hamlede kesilmesi ile birlikte kanın akıtılması ve canın çıkmasının beklenmesi yeterlidir. Ardından kurbanlık hayvanın baş ve gövdesinin birbirinden ayrılması ile birlikte kurban kesimindeki diğer bölümlere geçilebilir.

 

  .

Muhabir: Burhan Arar