Maliye Bakanlığı, vergi kaybı ve kaçağına karşı mücadele kapsamında, 2024-2026 Orta Vadeli Program dahilinde bir dizi önlem almaya başladı. Özellikle kiralık IBAN kullanarak faturasız tahsilat yapan işletmeler üzerinde yoğunlaşan bu denetimler, yerel seçimlerin ardından hız kazandı.

IBAN Tahsilatlarına Sıkı Denetim

Yakın zaman önce, Maliye Bakanlığı'nın saha denetimleri sırasında pek çok işletmenin kredi kartı yerine IBAN ile ödemeleri tercih ettiği belirlendi. Bu IBAN'ların bir kısmı işletmeler adına, bir kısmı ise işletme sahiplerinin yakın çevresine ait olduğu veya kiralandığı tespit edildi. Bu yolla yapılan milyonlarca TL’lik satışlar, vergi kaybına neden oluyor.Banka Stok 1754034 Tokathaber

Hangi Sektörler Risk Altında?

Turgutlu’nun Dumanlı Papaz Eriğinde hasat başladı Turgutlu’nun Dumanlı Papaz Eriğinde hasat başladı

En çok risk taşıyan sektörler arasında perakende satış yapan işletmeler, mobilya mağazaları, gece eğlence mekanları, lüks restoranlar, güzellik merkezleri, spor salonları ve değerli taş satıcıları bulunuyor. Bu işletmeler, genellikle müşterilerine IBAN ile ödeme yapmaları için teşvik ediyorlar.

Denetim ve Cezalar

İşletmeler, IBAN ile yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri bir belge düzenlemedikleri takdirde, kayıt dışı satış olarak değerlendirilecek ve ağır vergi cezaları ile karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, bu işlemler sırasında kullanılan ve işletmeyle ilişkili olmayan kişilere ait IBAN'lar da soruşturma konusu olacak.Iban Yoluyla Vergi Kacirma Gir 1713096428 2X1D B5 Tokathaber

İşletme Sahipleri Maliye'ye Davet Ediliyor

Tespit edilen uygunsuzluklar üzerine, işletme sahipleri Maliye Bakanlığı'na çağrılıyor ve yapılan işlemler hakkında açıklama yapmaları isteniyor. Vergi mükellefiyeti olmayan ve yüksek meblağlarda para transferi yapılan IBAN sahipleri de benzer şekilde sorgulanacak.

Muhabir: Burhan Arar