iPhone 16 Pro Max Türkiye fiyatları ne kadar kaç TL? İphone fiyatları 2024 iPhone 16 Pro Max Türkiye fiyatları ne kadar kaç TL? İphone fiyatları 2024

Geçtiğimiz hafta Cuma günü, Türkiye'de Instagram’a erişim engeli getirildi ve milyonlarca kullanıcı sosyal medya platformuna erişemedi. Instagram, birçok kullanıcı ve fenomen için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Peki, Instagram ne zaman tekrar erişime açılacak? Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, VPN güvenliğini ve Instagram’ın geleceğini değerlendirdi.

Instagram’ın Kapatılmasının Ekonomik Yansımaları

Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir, Instagram’ın kapalı kaldığı süre zarfında Meta şirketinin büyük bir zarar gördüğünü belirtti. Akdemir, “Meta şirketinin son açıklanan verilere göre 40 milyar dolara yakın bir reklam geliri var ve bu gelirin yüzde 30’u Instagram’a ait. Yani yaklaşık 12 milyar dolar. Türkiye, dünya genelinde en fazla Instagram kullanan ülkelerden biri, bu yüzden Meta’nın bu erişim engelinden ciddi zarar gördüğü bir gerçek,” dedi.Instagram-1

Günlük 1 Milyon Dolardan Fazla Reklam Geliri Kısıtlandı

Instagram’ın Türkiye'de 57 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bu, dünya genelinde kullanıcı başına 7.91 dolardan hesaplandığında, günlük 1 milyon dolardan fazla bir reklam gelirinin kısıtlandığı anlamına geliyor. Bu miktar, kurumsal ve bireysel kullanıcılardan elde edilen gelirlerin dışında hesaplanmıştır.

Erişim Engelinin Nedenleri

BTK’nın açıklamasına göre, Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle erişime kapatıldı. Daha önce benzer durumlar Twitter için de yaşanmıştı. Türk mahkemelerinin kararlarına göre bazı hesaplara erişimin kısıtlanması yapılmış ve sorunlar çözüldükten sonra hesaplar yeniden açılmıştır.

Sosyal medya platformları, kişilik haklarına yapılan saldırılarda, dini veya etnik değerlerin aşağılandığı durumlarda, çocuk istismarı ve terör suçlarında dahi kayıtsız kalabiliyor. Bu durumlar arttığında BTK tarafından erişim engelleme kararları uygulanabiliyor.

Instagram Ne Zaman Erişime Açılacak?

Instagram, BTK'nın mevzuat talep ettiği düzenlemeleri yaptıktan sonra tekrar erişime açılmak için başvuruda bulunmalıdır. BTK’nın olumlu karar vermesi durumunda Instagram yeniden erişime açılacaktır.

VPN Kullanımı ve Güvenlik Riskleri

Siber Güvenlik Uzmanı Akdemir, vatandaşların güvenilmeyen VPN yazılımlarından kaçınmaları gerektiğini belirtti. Güvenli bir VPN, yurt dışındaki sunucular üzerinden oluşturulmuş ve güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır. Ücretsiz VPN’ler, reklam geliri elde etmek amacıyla kullanıcıların izinsiz yönlendirilmesine neden olabilir ve bu da ek riskler doğurabilir.

Sosyal Medya Fenomenlerinin Zararları

Instagram’ın kapanması, sosyal medya fenomenleri için büyük bir kayıp oluşturuyor. Bu kişiler, düzenli olarak aldıkları reklam tanıtım gelirlerinden mahrum kaldılar. Erişim engeli, fenomenleri alternatif sosyal medya platformlarına yönlendirecektir. YouTube, TikTok gibi platformlarda daha fazla yoğunlaşarak gelirlerini bu mecralarda sağlamaya çalışacaklardır.

Sonuç ve Beklentiler

Instagram’ın erişime açılması, yasal süreçlerin tamamlanmasına bağlıdır. Fenomenlerin kazançları, takipçi sayısına bağlı olarak değişir ve genellikle yıllık 200 bin dolardan başlar. Instagram’ın engellenmesi, doğrudan ekonomiye YouTube’un engellenmesi kadar etkili olmayacaktır çünkü Instagram’daki reklam gelirleri genellikle doğrudan ajanslar aracılığıyla firmalarla anlaşma yoluyla elde edilmektedir

Kaynak: Milliyet