Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları, inşaat sektörünün performansını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, bu rakamları değerlendirerek sektörün genel durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

M. Erdal Eren, "Deprem bölgesinin yeniden imarı çalışmaları, inşaat sektörünün büyüme performansını olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. İlk çeyrekte, deprem bölgesindeki çalışmaların da etkisiyle inşaat sektörü %11,1 oranında büyüme kaydetmiştir. Ancak yılın ikinci çeyreğinde bu oran %6,5'e gerilemiş olsa da sektörümüz Türkiye ekonomisinin genel büyüme oranının üzerinde bir performans sergilemiştir" dedi.

Tokat Erbaa'da İcradan Satılık Bahçeli Ahşap Ev! Tokat Erbaa'da İcradan Satılık Bahçeli Ahşap Ev!

Deprem bölgesindeki yeniden imar çalışmaları, inşaat sektörünün dinamiklerini şekillendiren önemli bir etken olarak öne çıkarken, genel ekonomik koşullar ve piyasa dalgalanmaları da sektörün büyüme hızını etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Buna rağmen, inşaat sektörü güçlü bir büyüme çizgisi izlemeye devam ederek Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.

İnşaat sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi:

“Ekonomide dengelenmeyi sağlamak adına uygulanan iç talebi sınırlamaya yönelik ekonomi politikalarının etkisiyle Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 büyümüştür. Ülkemizde istihdama en büyük katkıyı veren ve 200’ün üzerinde alt sektöre talep yaratarak ekonomide lokomotif görevi üstlenen inşaat sektörü de aynı dönemde yüzde 6,5 oranda büyümüştür. Deprem bölgesinin yeniden imarı çalışmaları ile sektörümüz Türkiye ekonomisinin üstünde büyüme performansı göstermeye devam etmektedir. İlk çeyrekte deprem bölgesindeki çalışmaların da etkisiyle %11,1 oranında büyüyen inşaat sektörü, yılın ikinci çeyreğinde %6,5’e gerilemiş olmakla birlikte, yine önemli bir performans göstermiştir. Sektörümüzün büyüme ivmesinde yaşanan düşüş önceki dönemlerin baz etkisi ve Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin olası etkileri nedeniyle beklenmekteydi. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ve ekonomide dengelenmenin sağlanmasına yönelik ekonomi politikalarının etkisiyle gelecek dönemlerde de sektörümüzde büyüme hızının düşmesi beklenmektedir. Bu nedenle sektörümüzde durdurulan veya yavaşlatılan kamu projelerinde firmalara tasfiye hakkı verilmesi, bu daralmaya dayanamayan firmaların hayatta kalmaları için gereklidir.”

Muhabir: Burhan Arar/Bülten