Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı ve gazeteci Hüseyin Alpay, Türkiye’nin adalet ve sosyal güvenlik sistemlerinde yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekerek, hükümete yönelik önemli taleplerde bulundu. Özellikle cezaevlerindeki aşırı doluluk ve esnafların Bağ-Kur primleriyle ilgili sorunları gündeme getiren Alpay, acilen reformların yapılması gerektiğini vurguladı.

Cezaevlerindeki doluluk oranı kriz yaratıyor

Alpay, Türkiye’deki cezaevlerinin toplam kapasitesinin 250 bin olmasına rağmen, şu anda 350 bin kişinin cezaevlerinde bulunduğunu belirtti. Bu durumun, cezaevlerinde kapasiteyi aşan bir doluluğa yol açtığını vurgulayan Alpay, her geçen gün artan bu sayıların toplumsal huzursuzluk yarattığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği her dört ihlal kararından üçünün “adil yargılanma hakkı ihlali” nedeniyle verildiğine dikkat çeken Alpay, bu durumun vatandaşların adalete olan güvenini sarstığını belirtti.

"Genel af ve ehliyet affı çıkmalı"

Alpay, adalet sisteminde ciddi aksaklıklar olduğunu savunarak, çıkması muhtemel bir af yasası ile sadece genel affın değil, mükerrer suçlar, denetimli serbestlik, koşullu tahliye, disiplin affı ve 31 Temmuz COVID infaz yasası mağduriyetlerinin de giderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, ehliyet affının ve çekte hapis cezasının kaldırılmasının da şart olduğunu belirten Alpay, “Ağırlaşan ekonomik koşullarda şoför esnafına can suyu olacak ehliyet affı ile borcunu ödeyemediği için hapse konulan esnaflarımız için acil tedbirlerin alınması kaçınılmazdır. Siyasi suçlar dahil olmak üzere, toplumsal barış için genel af derhal ilan edilmelidir.” dedi. Cezaevinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arası 500’den fazla çocuğun ev hapsi ile evlerine gönderilmesi gerektiğini de vurguladı.

Bağ-Kur primlerinde eşitlik ve destek talebi

Esnafa verilen prim eşitliği sözünün 1,5 yıldır yerine getirilmediğini belirten Alpay, bu eşitliğin sağlanması durumunda tüm Bağ-Kur’luların rahat bir nefes alacağını söyledi. Yüksek Bağ-Kur primleri nedeniyle zor durumda olan esnafa destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Alpay, “Bağ-Kur primleri düşürülerek esnafa sıfır faizli kredi verilmelidir. Türkiye'de kapanan işyerleriyle yaşı 50’nin üzerindeki esnaflarımız işsiz kalmaktadır. Tescil ve ihya taleplerine de kulak tıkayan hükümet, bu toplumsal yarayı izlemekle kalıyor, tedbir almaktan kaçınıyor.” ifadelerini kullandı.

Hükümete acil çağrı: Sözler tutulmalı

Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay, hükümetin verdiği sözleri tutmadığını belirterek, esnafın ve cezaevlerindeki mahkumların sorunlarının çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini söyledi. Alpay, bu konularda yapılacak reformların toplumsal huzur için kritik önem taşıdığını belirtti.

 

İzinsiz Park Sorunu Tokat’ın Kalbinde Büyüyor: Eski Valilik Binası Otopark mı Oldu? İzinsiz Park Sorunu Tokat’ın Kalbinde Büyüyor: Eski Valilik Binası Otopark mı Oldu?

 

Muhabir: Mihriban Koçaker