Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Van’ın Muradiye ilçesinde petrol arama çalışmalarına start veriyor. İlçeye 25 kilometre mesafede, 2 bin 300 rakımlı Beşparmak Mahallesi’nin dağ eteklerinde gerçekleştirilecek bu dev proje, bölgeyi hareketlendirmeye hazırlanıyor. Nisan ayıyla birlikte sondaj çalışmalarının başlayacağı alanda, Türkiye’nin enerji hamlesi yeni bir boyut kazanacak.
Zorlu Koşullara Rağmen Büyük Hazırlık
Bölgede aylardır hummalı bir çalışma sürüyor. Jandarma ve güvenlik korucularının gece gündüz nöbet tuttuğu alanda, 100 personel ve 30 iş makinesi, sondaj için zemini hazır hale getirmek amacıyla yoğun mesai harcadı. Ancak sert iklim koşulları nedeniyle çalışmalara bahar aylarına kadar ara verildi. Şimdi gözler, havaların ısınmasıyla yeniden başlayacak bu kritik operasyonda.
Gabar ve Cudi’den Sonra Muradiye Sıra Sende!
Türkiye, terörden arındırılan Gabar, Cudi ve Kato dağlarında petrol üretiminde elde ettiği başarıyı Muradiye’ye taşımaya kararlı. Bahar aylarıyla birlikte bölgeye 200 tonluk dev bir sondaj kulesi kurulacak ve yerin tam 1500 metre derinliğine inilecek. Bu adım, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda atılan cesur bir hamle olarak görülüyor.