Erdoğan Talimatı Verdi! Tokat’ta Dar ve Orta Gelirli Vatandaşa Konut Desteği Geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası hükümet, dar ve orta gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak amacıyla çalışma başlatıyor. Yeni finansal formüllerin geliştirilmesi için hazırlık yapılacak ve Hazine ile TOKİ sahaya inerek kapsamlı bir destek paketi oluşturacak.

Keşan TSO’dan kırtasiye işletmelerine ziyaret Keşan TSO’dan kırtasiye işletmelerine ziyaret

MYK Toplantısında Konut Sorunu Ele Alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci kapsamlı bir rapor sundu. Sabah'tan Fatma Göksu'nun haberine göre, Zeybekci, Türkiye'nin 7 bölgesinden milletvekilleri ile görüşerek, vatandaşların acil ihtiyaçlarının yer aldığı bir rapor hazırladı. Bu raporda, dar ve orta gelirli vatandaşların konut alımında yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri de yer aldı.

Erdoğan'dan Talimat: Çalışma Başlatılsın

Vatandaşın konut problemi, finansa erişim talepleri ve öneriler MYK üyelerine kapsamlı şekilde anlatıldı. Dar ve orta gelirli vatandaşın konuta erişimi ile ilgili yeni finansal formüller üretilmesi önerisi MYK'da tartışıldı. Sunumu sonuna kadar dinleyen ve notlar alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürece dair bir çalışma yapılmasını istedi.

Hazine ve TOKİ Sahaya İnecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) konuyla ilgili formüller geliştirmesi kararı alındı. Bu çerçevede, dar ve orta gelirli vatandaşlar için uzun vadeli, sürdürülebilir ve maliyet olarak kabul edilebilir çözümler üretilecek. Yeni finansal formüllerin hayata geçirilmesi planlanıyor. Hükümet, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) konut sektörüyle ilgili önemli mesajlar vermişti.

Orta Vadeli Program (OVP) ve Konut Desteği

OVP metninde, "Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, salgın döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacaktır" ifadeleri yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânını artıracağız" şeklinde konuşmuştu.

Hazine ve TOKİ'nin Rolü

Hazine ile TOKİ'nin yapacağı çalışmayla, dar gelirli vatandaşların konut probleminin nasıl çözüleceği, finansa erişim talepleri değerlendirilecek. Hükümet, OVP'nin açıklanmasının ardından ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara uygun faizle kredi verileceğini duyurmuştu.

Bankaların Faiz Oranları Yüksek

Dar ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak giderek zorlaşıyor. Bankalarda konut kredilerinde faiz oranları %3 ile %6 arasında değişiyor. En düşük faizle kredi veren bankadan 1 milyon TL'lik konut kredisi alan bir vatandaşın aylık taksit ödemesi 32 bin TL’ye geliyor. Bu durum, kredi ile ev alma olanağını dar ve orta gelirli vatandaşlar için oldukça zorlaştırıyor.

Yeni Finansal Formüller ve Destek Paketi

Hazine ve TOKİ'nin geliştireceği yeni finansal formüller, dar ve orta gelirli vatandaşlar için sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor. Uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânları ile vatandaşların konuta erişimi kolaylaştırılacak. Ayrıca, sosyal konut projeleri ile konut arzı artırılacak ve kira fiyatlarının dengelenmesi sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlatılan bu çalışma, dar ve orta gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor. Hazine ve TOKİ’nin geliştireceği yeni finansal formüller ve destek paketleri ile vatandaşlar daha uygun şartlarda ev sahibi olabilecek. Bu adımlar, Tokat'ta ve Türkiye genelinde konut sorunlarının çözümüne önemli katkılar sağlayacak.

Muhabir: Murat Onur