E-Fatura, elektronik ortamda oluşturulan ve iletilen faturalardır. Çevreye duyarlı bir yaklaşımla, kâğıt tüketimini azaltarak elektronik ortamların kullanımını hızlandıran bu sistem, günümüzde birçok şirket tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bu sistem, hem hizmet hem de ürün satın alımlarında ve iadelerde, klasik kâğıt faturaların yerini alarak, çevresel ve ekonomik faydalar sağlamaktadır. Elektronik faturalar, kâğıt faturaların karşılaştığı kaybolma ve yırtılma gibi riskleri minimize ederken, iade ve değişiklik durumlarında hem markaların hem de tüketicilerin haklarını koruma avantajı sunmaktadır.

e-Fatura nedir?

Elektronik ortamda oluşturulan ve yollanan faturalara  e fatura denir. Kâğıt tüketimini azaltmak ve elektronik ortamlara geçişi hızlandırmak için kullanılmakta olan bir sistemdir. Günümüzde de pek çok şirketin bu sistemi aktif olarak kullandığı görülür.

 e-Fatura, bir hizmet veya ürün satın alımı sırasında sunulan faturaları elektronik ortamlara taşıyarak hem çevresel açıdan hem de şirketler açısından bütçeye önemli katkılar sağlar. Genellikle ticari işlemlerde, büyük alım-satımlarda ve iadelerde bu fatura türünden sıklıkla faydalanıldığı görülebilir. İş süreçlerini hızlandıran ve maliyeti azaltan bu sistem sayesinde faturaların kaybolma riski de azalır.

Kâğıt faturaların aksine kaybolma, yırtılma gibi belirli riskleri ve dezavantajları ortadan kaldıran elektronik faturalar; olası iade, değişiklik gibi koşullarda da hem marka hem de kişilerin haklarının korunmasına yardımcı olur. Bu bakımdan e-Fatura kullanımının son derece avantajlı olduğu anlaşılabilir.

e-Fatura ne işe yarar?
e-Fatura; alınan bir mal veya hizmet karşılığında ve iadelerde yazılı olarak verilen kâğıt faturaların yerini alan, elektronik bir sistemdir. e-Fatura sistemi sayesinde dijital kanallar üzerinden ürünlere veya hizmetlere ait faturalar kişilere iletilir. Kâğıt israfından kaçınmaya yardım etmesi, arşivleme kolaylığı sağlaması ve şirketler için bütçesel anlamda ekstra maliyet çıkarmaması sistemin sık tercih edilme nedenlerindendir.

 e-Fatura, tıpkı klasik faturalar gibi Vergi Usul Kanunu’na uygun olarak sunulur. Şirketlerin hem yönetmeliklere uygun bir şekilde ürün ve hizmet satması hem de bütçesel anlamda kayıp yaşamaması bu sistem sayesinde mümkündür. Özellikle bazı kurum veya kişiler için e-Fatura kullanımının zorunlu tutulduğu da görülür. Kanun’a göre;

 ●       2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler

●       2021 hesap döneminde 4 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler

●       2022 ve 2022’yi takip eden hesap dönemlerinde 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-Fatura kullanmak zorundadır.

 e-Fatura kullanımı için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuruda bulunmak ve usule uygun şekilde sistem altyapısı oluşturmak yeterlidir.

 e-Fatura kullanma avantajları nelerdir?
e-Fatura kullanmanın sağladığı pek çok avantaj bulunur. Bu avantajlar arasında ilk akla gelen kâğıt israfının azaltılmasıdır. Çevre dostu bir tutum sergilemeyi mümkün kılan e-Fatura, aynı zamanda şirketler için maliyeti düşürmeyi de sağlar.

 e-Fatura kullanmanın hem şirketler için hem de kullanıcılar için kolay arşivleme imkânı sağlaması da önemli bir avantajdır. Aynı zamanda bu sistem, fatura kaybetme riskini azaltma gibi önemli avantajlar elde etmeyi de mümkün kılar. e-Faturalar, özellikle de elektronik sistemlere entegre çalışan muhasebeciler ve mali işlerle ilgilenen kişiler ve şirketler için avantajlıdır.

 Bu sistemi kullanmak, çift taraflı avantaj sağlıyor oluşu ile de dikkat çeker. Kullanılan faturaların silinme, kaybolma, aşınma gibi problemler yaratmıyor olması da özellikle arşivleme açısından önemlidir. Faturaların daha az yer kaplaması ve düzenli tutulması için de şirketlerin sık sık e-Fatura yöntemine başvurduğu görülebilir.

Editör: Haber Merkezi