Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz piyasalarında istikrarı sağlamak amacıyla 21 Aralık 2021 tarihinde başlattığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında önemli bir değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme, KKM'den çıkışları hızlandıracak ve piyasalarda yeni dinamiklerin oluşmasına neden olabilir.

KKM'de Tarihi Değişiklik
Son iki yıl içinde Türkiye ekonomisine 850 milyar liranın üzerinde bir maliyet getiren KKM uygulaması, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte tasfiye sürecine girmişti. Bu süreç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "2024 sonuna kadar KKM sıfırlanacak" açıklamasıyla daha da hızlandırıldı.

Yeni Vergilendirme Düzenlemesi
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, TL cinsinden KKM'ler zaten çeşitli kısıtlamalara tabiyken, döviz cinsinden KKM'lere yönelik ciddi bir adım atıldı. Bu kapsamda, 6 aydan kısa süreli KKM'ye yüzde 7.5, 1 yıl kadar olan mevduata ise yüzde 5 oranında stopaj vergisi uygulanacak.

Potansiyel Riskler ve Uyarılar
Ekonomistler, KKM'den hızlanan çıkışların dolar kurunda dalgalanmalara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, mevcut durumda KKM'de tutulan 55 milyar dolarlık varlığın, Türk lirası mevduatları yerine döviz tevdiat hesaplarına kayması halinde yeni bir kur krizinin tetiklenebileceğini belirtiyorlar.

Kırmızı et tüketimi lüks oldu Kırmızı et tüketimi lüks oldu

Muhabir: Burhan Arar