Ihlamur Çayının Sağlıklı Demlenme Yöntemi ve Faydaları

Kış aylarında sıkça tüketilen ıhlamur çayı, soğuk algınlığı ve astıma karşı etkili bir çözüm sunuyor. Peki, ıhlamur çayını en sağlıklı şekilde nasıl tüketebiliriz?

Ihlamur çayı, şifa amacıyla içiliyorsa, içinde yaklaşık 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği bulunan bir poşet kullanılmalıdır. Poşet, kupaya yerleştirilip üzerine çok kaynar olmayan sıcak su dökülür ve 5-10 dakika bekletilerek içilir. Eğer ıhlamur keyif için içiliyorsa, poşetin 4-5 dakika kadar sıcak suda bekletilmesi yeterlidir.

Ihlamur çayı kaynar suda uzun süre bekletildiğinde, yapısındaki maddeler değişerek hafif sarı renkten kırmızıya dönüşür ve yararlı etkisi azalır. Doğru demlenmiş ıhlamur çayı, kendine has kokusu ve rengiyle ayırt edilebilir.

Son yıllarda yapılan bir klinik çalışmada, ıhlamur çayının terletici etkisi gözlemlenmiştir. Hastalar, 40-50 ºC'deki 500 ml suya iki poşet ıhlamur koyarak buğu yapmış ve bu yöntemle terlemişlerdir. Bu uygulama, soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı ve rahatlatıcı etkilere sahiptir.

Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamur çayının soğuk algınlığının belirtilerini hafifletmekte ve hafif stres vakalarında rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini kabul etmiştir. Bu nedenle, ıhlamur çayını doğru demlemek, faydalarını maksimize eder ve kış aylarında vücudu rahatlatır. Bu doğal yöntemle sağlıklı bir kış mevsimi geçirebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi