Çocuk yetiştirirken en yaygın yapılan hatalardan biri, çocuklara ebeveyn gibi davranma ve ağır sorumluluklar yükleme eğilimidir. Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, bu konuda ailelere uyarılarda bulunuyor. Ezmeci, "Çocuklarına ebeveyn gibi davranan aileler, genellikle sorumluluk verme kavramını yanlış anlıyor. Bu durum, çocukların yetişkin gibi davranmasına ve düşünmesine yol açıyor" diyor.

Ezmeci, ailelerin çocuklarına yetişkinlik rollerini yüklemesiyle çocukların kendi çocukluklarını yaşayamadıklarını ve bu durumun ileride ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini vurguluyor. Bu çocuklar büyüdüklerinde, yetişkinlik sorumluluklarını bir bavul gibi yanlarında taşıyorlar ve bu, uyum bozuklukları, stres, düşük özgüven ve akademik başarıda düşüş gibi sorunlara neden olabiliyor.

Ezmeci, çocukların iki tür ebeveynleşme durumundan bahsediyor: araçsal ebeveynleşme, ailelerin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalan çocukları kapsarken; duygusal ebeveynleşme, ebeveynlerin duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan çocukları ifade ediyor. Ezmeci, çocukluk döneminde ebeveyn rollerini üstlenen çocukların, yetişkinlik döneminde sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlandıklarını, kaygı ve öfke patlamaları yaşadıklarını belirtiyor.

Ezmeci, ebeveynlere çocuklarına yetişkin gibi davranmamaları ve onlara yaşlarına uygun sorumluluklar vermeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Çocukların ebeveyn gibi davranmaları, çocukluklarını yaşayamadıkları anlamına gelir ve bu, yetişkinlikte duygusal eksikliklerle devam etmelerine neden olabilir. Bu nedenle, çocuklara çocukluklarını yaşama fırsatı vermek, onların sağlıklı birer yetişkin olarak büyümeleri için hayati önem taşır.

Editör: Haber Merkezi