Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde ve Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi iş birliğinde hazırlanan  "İçi Sevda Dolu Şair: Cahit Külebi” paneli,  Zile Lokman Hekim MTAL Konferans Salonu’nda 11 Haziran 2024 Salı günü saat 14.00’te yapıldı. 

Tokat Haberşair5Panelde konuşan Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan Öğretmen Akademileri’nin ilimizde de başlatıldığını ve bu  kapsamda Zileli büyük şair Cahit Külebi’nin anıldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Cahit Külebi, Zile’de doğan ve çocukluğunu Zile’de geçiren ve edebiyatımızda yeri olan büyük bir şairdir. Külebi’nin şiirleri Anadolu’yu anlatır, bize ait ne varsa onun şiirlerinde yalın ve akıcı bir Türkçe ile anlatılmıştır.” 

"İçi Sevda Dolu Şair: Cahit Külebi” paneline geçildi

Dr. Orhan Gazi Gökçe başkanlığındaki panelde TOGÜ Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Beytullah Karagöz “Cahit Külebi’de  Ana Dil Sevgisi”, TOGÜ Öğretim Üyesi   Dr. Yaşar Şimşek “Cahit Külebi Şiirinin Coğrafyası”, Mustafa Uçurum “Cahit Külebi Şiirinde Şehir” ve Ali Bal “Cahit Külebi ve  Cumhuriyet” konularındaki sunumlarını yaptılar. 

Necmettin Eryılmaz’ın rehberliğinde Zile şehir gezisinin yapıldığı günün akşamında Zile Kalesi’nde  2. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni gerçekleştirildi. 

Tokat Vakıflar: Çorum Ulucamii'de Çevre Düzenlemesi yapıyor Tokat Vakıflar: Çorum Ulucamii'de Çevre Düzenlemesi yapıyor

Tokat Haberşair7Şölenin gelenekselleşmesinde büyük emeği olan   Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü H. Bayram Polattimur Cahit Külebi’yi anma etkinliklerine dair şunları kaydetti: “Zile, büyük ozanları ve kültür-sanat insanlarını içinden çıkararak milletimizin hafızasına kazımıştır. Türkçenin büyük şairi Cahit Külebi de bu değerlerimizdendir. Vefatının 27. yılında onun hatırasını yaşatmak, Türkçemize kazandırdığı şiirlerini okumak, sanatını anlamak ve şiirimizin ses bayraklarını Zile’de ağırlamak maksadıyla ‘Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni’ni gerçekleştiriyoruz.” 
Tarihi Zile Kalesi'nde büyüleyici atmosfer
Tarihi Zile Kalesi’nin büyüleyici ortamında şairler şiirlerini okudu. Zileli sanatseverler şiir şölenine  yoğun ilgi gösterdiler ve yapılan etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Cahit Külebi ismine yakışan anma programlarından dolayı ev sahipliği yapan  Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ettiler. Şölende Zile Kaymakamı Çağlar Tekin ve Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır da kendi şiirlerini okudular. 
Tokat Haberşair4Cahit Külebi Anıevi  talebi!
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şube Başkanı Ali Bal, Cahit Külebi isminin Zile’de yaşatılması gerektiğini vurgulayarak bugüne değin desteklerinden dolayı Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü H. Bayram Polattimur ve ekibine teşekkür etti. Bal, “Üç yıl önce Müdürümüz H. Bayram Bey ile  Cahit Külebi’yi anmak için fikir birliğine vardık. Zile’ye yakışan nitelikli paneller ve şölenler yaptık. Cahit Külebi, bu topraklarda yaşamış ve Zile’den çıkmıştır. İsmi bir anı evinde yaşatılmalıdır” diyerek yetkililere  çağrıda bulundu. 
Şiir şölenine, Zile Kaymakamı Çağlar Tekin, Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü H. Bayram Polattimur, Tokat Öğretmen Akademileri’ne katılan öğretmenler ve şiir severler katıldı. 

Tokat Haberşair6

2. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni’ne şu şairler katıldı:
Abdullah Çömez, Ahmet Divriklioğlu, Ahmet Karpınar, Ali Bal,Altan Serim, Kumrugül Türkmen Akın, Muhammed Mehmet Gül, Muhammed Münzevi, Mustafa Uçurum, Şenol Korkut, Tekin Kireçci. 

Muhabir: Mihriban Koçaker