Yunus Emre: nin dediği gibi mal sahibi, mülk sahibi hani bunun ilk sahibi, mal da yalan mülk de yalan var biraz da sen oyalan
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi şehrimizde de fahiş kira zamları.
Her kesimin dilinde aylık mesken kiralarının 8.000, 10.000, 15.000 lira civarında olması kiralık ev arayanları adeta çıldırtıyor. Mal sahipleri yıl sonunda %25 artış ile kısıtlanacağını bildikleri için evini ilk kiraya verdiğinde yüksek rakamla başlamak istiyor. Dolayısıyla vatandaş Bekir de isyan ediyor.
Artık dar ve orta gelirliler için yeni bir ev alabilmek hayal!
Evin fiyatı, kredi tutarları ev alabilme umudunu hergeçen gün daha da azaltıyor. Gayrimenkul tarihinde ilk defa böylesi bir fiat yükselmesi var kim etkileniyor? Tabiiki dar ve orta gelirli vatandaşlar ev almak zorlaştıkça kiralarda buna parelel yükseliyor, giderek artan konut ihtiyacı karşısında inşaat sektöründe bir durgunluk yaşanıyor. Yeni yapılan konutlara bakıldığında dar gelirlilere göre maalesef değil, dar ve orta gelirliler için yeterince konut üretilmediği bir gerçek, bu konuda yerel idarelere de çok görevler düşüyor. Taşın altına yerel idare elini koymalı, merkezi bütçeden nasiplenmeli belediyeler öncülük etmeli, orta ve dar gelirliye göre konut inşa ederek nefes almaları sağlanmalı. Önceki yıllarda bir kurumda çalışmış emekli olmuş, büyük mutlulukla emekli ikramiyesini almış koşa, koşa gitmiş, başını sokacak bir ev almış, mutlu bir yuvası olmuş. Bu gün emekli olan aldığı emekli ikramiyesiyle koşa, koşa bankalara olan borçlarını kapatmış, altın borcu, döviz borcu, derken oğlunu evermiş, kızıını gelin etmiş derken hatunuyla baş başa kiralık evinde hayatlarını idame ettiri,. Emekliliğinin tadını mı çıkartır, tatsız mı çıkartır siz söyleyin.
Devletin yetkili kurumları önemli çalışmalar içerisinde ve sorunları biliyor. Konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25 'lik sınır da bunun da bir göstergesi.
Denetleme nasıl yapılıyor bilemem önümüzdeki dönemlerde ev sahipleri ve kiracılar arasında yapılacak kira sözleşmelerinin E- devlet üzerinden yapılabilmesi bu uygulamanın hayata geçirilmesi devlet takibi açısından çok önemli olacağını düşünüyorum. Kiracı ev sahibi sorunları günden güne artıyor. Buna önlem olarak 1 Eylül'den itibaren sorunlar arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda daha sonra dava açılabilecek temennimiz konut sahibinden, Kiracıların da memnuniyet duyacağı adımlar atılır. Dar gelirli vatandaşlarımızında başlarını sokacak haneleri olur.
Yoksa şehirde yaşamak ekonomik olarak yoruyor insanları. Şartlar zorlandıkça büyük şehirlerden küçük şehirlere, hatta kiraları yüksek olmayan iller tercih edilmeye başlandı.
Çevre köylerimize baktığımızda bugünlerde oldukça inşaat çalışmaları olduğunu görüyoruz ve dönüyoruz nereye? toprağına yurduna Ünlü sanatçımız ferdi Tayfur ne diyordu!
"Hadi gel köyümüze geri dönelim Fadime'nin düğününde halay çekelim" ne ümitle geldik koca şehire Allah sonumuzu hayır getire alacaklı haciz koymuş. Bekire aboooo diyor.