Kurban kesmek, İslam dininde belirli şartlara göre vacip kabul edilir. Farz değildir; çünkü maddi yeterlilik gerektiren bir ibadettir. Gücü yeten ve dinen gerekli şartları karşılayabilen Müslümanlar kurban kesmekle yükümlüdür.

Kurban'ın Anlamı
Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.10 Soruda Kurban Ibadeti Tokathaber

Karı Koca Kurban Kesmek Zorunda mı?
Kurban kesimi sırasında kurbanın eşi ve çocuklar için kesilmesi söz konusu olduğundan dolayı bu konuda kişiler istediği şekilde karar verebilmektedir. Bu kararda herhangi bir öncelik, sıralama ya da kısıtlama bulunmamaktadır. Eşler istedikleri takdirde birbirleri ya da çocukları için kurban kesme hakkına sahiptir.

Kurbanın Sevabı Kime?
Kurban kesilen evde, kurbanın bütün sevabından bütün aile yararlanır. Sevap, ölçülen, tartılan bir algı değil; Allah'ın cömertliğinden dolayı, sevap bütün aileye dağılan bir ödüldür.

Evi ve Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
Ev ve araba bu hesaplamalarda eşya olarak kabul edilmelidir. Bu kişilerin satın aldığı ev ve arabanın değeri mevcut gram altına denk geliyorsa, kişilerin kurban kesme konusunda yükümlülüğü oluşmaktadır.Kurban Sevabı Tokathaber

Bekar Kadınlar Kurban Kesebilir mi?
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir.

Borcu Olan Kişiye Kurban Düşer mi?
Borçlu kişi, borçlarını ve asli ihtiyaçlarını çıkardıktan sonra nisap miktarı mala sahipse kurban kesmekle yükümlüdür.

Baba Evli Kızı İçin Kurban Kesebilir mi?
Kurban kesimi sırasında, kurbanın eşi ve çocukları için kesilmesi mümkündür ve bu konuda kişilere geniş bir takdir yetkisi tanınır. Dinî metinlerde belirli bir öncelik sırası veya kısıtlama bulunmaz.Kurbanlık Hayvan Sevkleri4 Tokathaber

Faizli Para ile Kurban Kesilir mi?
Gayrimeşru ve haram yollarla elde edilen kazanç ile ibadetler yerine getirilemez. Dolayısıyla bu kazanç ile kurban ibadetini yerine getirmek caiz değildir.

Promosyon Parası ile Kurban Kesilir mi?
İster vacip isterse nâfile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez.

Taksitli Kurban Olur mu?
Kurban ibadetinin geçerli olması için kişinin, ibadet amacıyla kendi mülkiyetinde bulunan belirli nitelikleri haiz bir hayvanı kesmesi gerekir. Taksitlendirme yolu ile satın alınan kurban da alıcının mülkiyetine geçtiği için kişinin taksitle aldığı hayvanı kurban etmesinde bir sakınca yoktur

Kurbanlık Kabul Tokathaber

B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor B sınıfı ehliyet sahipleri dikkat! Yeni dönem başlıyor

Kimlerin Kurban Kesmesi Gerekir?
Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka yeter sayı miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlü sayılır. Buna göre, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olanların kurban kesmesi gereklidir.

 

 

Muhabir: Burhan Arar