Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de başlayacak yeni bir düzenlemeyle gayrimenkul ve otomotiv satışlarında köklü bir değişiklik yapılacağını açıkladı. Kayseri’de basın mensuplarına konuşan Bolat, emlak ve otomotiv satışlarında “doğrulanmış ilan” dönemine geçileceğini belirtti. Bu yenilik, ilan sitelerinde yayınlanan ilanların daha güvenilir olmasını ve piyasa manipülasyonlarının önlenmesini hedefliyor.

Emlakta Doğrulanmış İlan Dönemi Başlıyor

Bakan Bolat, “Emlakta ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Konut satacak kişi, e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecek,” dedi. Böylece, sahte ilanların ve manipülasyonların önüne geçilecek. 15 Eylül'de başlayacak olan bu düzenleme, 2024 yılı itibarıyla tamamen doğrulanmış ilan sistemine geçilmesini öngörüyor.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunarak, “Getireceğimiz sistemle sadece ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçip yetkili ilan satıcısının kodunu girerek emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir, ancak emlakçı aracılığıyla satış yapmak isteyenler emlakçıyı yetkilendirecek,” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat

Otomotivde Benzer Sistem Uygulanacak

Ömer Bolat, aynı sistemin otomotiv sektörüne de uygulanacağını belirtti. Araç sahipleri, ilan vermek istediklerinde e-Devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirerek, doğrulanmış ilan süreçlerine katılabilecekler. Bu sistem, otomobil satışlarında yaşanan sahte ilan ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Yeni Düzenlemenin Ekonomik Etkileri

Bolat, düzenlemenin sadece emlak ve otomotiv sektörleriyle sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda piyasa dengelerini de olumlu etkileyeceğini ifade etti. “Önümüzdeki süreçte dezenflasyon politikasının hızlı sonuç vermesiyle finansman oranları aşağı doğru çekilmeye başladığında, konut arzının da artacağı bir dönem gelecek. İnşaat sektörü büyümeye katkı veriyor, ancak bu daha çok deprem bölgesinde gerçekleşiyor. İkinci el piyasasında satışlar artacak,” diye ekledi.

Mahmut Gürcan, bu düzenlemenin kiralık konut piyasasında da etkili olacağını belirterek, “Bu sistem aslında kiraların düşmesine de sebebiyet verecek. Çünkü internet sitelerinde kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu,” dedi. Yani, gerçek ilanlarla piyasanın daha doğru bir şekilde işlemesi sağlanacak.

Kayseri Hacılar'da KAPEX kapılarını açtı Kayseri Hacılar'da KAPEX kapılarını açtı

Piyasa Manipülasyonuna Son

Yeni düzenlemeyle, aynı aracı veya aynı evi birden fazla kişinin ilan vererek fiyatları yapay olarak yukarı çekmesi gibi manipülasyonların önüne geçilmesi planlanıyor. Gerçek ilanların yayınlanması ve fiyatların doğrulanması sayesinde, piyasanın daha şeffaf ve adil bir şekilde işlemesi hedefleniyor.

Bu yenilik, hem alıcılar hem de satıcılar için daha güvenilir bir alışveriş ortamı sunacak ve piyasa düzenini sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.

Muhabir: Murat Onur