Tokat

Almus Barajı’ndaki Mal Kayası Bir Tapınak mıydı?

Tokat’ın Almus ilçesinde Almus Barajında suların çekilmesiyle ortaya çıkan Mal Kayasının tarihçesi bilinmeyen bir döneme ait tapınak ve sunak izleri taşıyor

Abone Ol

Tokat’ın Almus ilçesinde yaklaşık 60 yıldır elektrik üretimi ve tarımsal sulama amacıyla kullanılan Almus Barajı'nda suların çekilmesiyle daha önce insanların tekneyle gidebildiği kayalık, kıyıdan yürüyerek gidilebilir hale gelmişti.

ETRAFTA KALE DUVARI, YERLEŞİM YERİ, MEZAR İZLERİ DE MEVCUT

Mal Kayası veya Bayrak Tepe olarak bilinen yerin eskiden bir tapınak olduğu söyleniyor. Geçmişte tekneyle ulaşılabilen bölge halkının yüzme amaçlı da kullandığı Malkayası’nın Tufantepe’ye doğru olan bölümünün yerleşim yeri olduğu, Malkayası’nın etrafında mezarlar bulunduğu, Tufantepe bölgesinde ise kale olduğu ve Vali Recep Yazıcıoğlu döneminde Tufantepe’de konak inşaatı sırasında  kale duvarları izlerine rastlandığı da biliniyor.

TAPINAK VE TARİHİ SUNAK MEVCUT

Tapınak ve bir tarihi Sunak olduğu söylenen Malkayası’nda; Taşa oyulmuş Basamaklar, ateş/tütsü yakılacak oyuklar, sunulan kurbanın kanının akacağı kanal, oturacak taşa oyulmuş düzenlemeler, toplanma alanı, kapı görünümlü oyuk gibi bölümlerin de yer aldığı söyleniyor.

SUNAK NEDİR?

Sunak ya da altar, adak adanan ve kurban kesilen dini yapı. Özellikle antik dinlerde yaygın olan Sunaklar, Musevilik ve Hristiyanlık’ta da önemli bir yere sahiptir. Sunaklar, mimari açıdan da önemli yapılardır. Antik dinlerden kalan sunak yıkıntıları, dinlerin ayinsel özelliklerini ve ibadet geleneğini öğrenmek açısından çeşitli ipuçları taşır.

ARKEOLOJİK ARAŞTIRMA YAPILMADIĞI SÖYLENİYOR

Mal kayasının etrafında ve Tufantepe’nin batısında ve özellikle kuzey yüzünden Malkayası’na doğru hem yerleşim yeri hem de mezar kalıntıları olduğu yönündeki bilgiler mevcut. Ayrıca burada yer alan İbrik Kaya’nın Mal kayasına bakan batı cephesinde 10 cm derinliğinde 20 cm genişliğinde çok düzgün kesilmiş dikdörtgen fırın şeklinde bir yapıdan bahsediliyor. Ancak bugüne kadar resmi olarak bir arkeolojik araştırma yapılmadığı söyleniyor.