Suriye'de 61 yıl süren Baas rejiminin devrilmesi, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden milyonlarca Suriyelinin dönüş umudunu canlandırdı. Türkiye ve Lübnan’da başlayan gönüllü dönüşler, Avrupa’da da harekete geçilmesine yol açtı. Özellikle Almanya’da Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Suriyelilerin dönüşlerini teşvik etmek amacıyla dikkat çeken önerilerde bulunuyor.
Almanya’dan 1000 Euro Teklifi
23 Şubat’ta erken seçimlere hazırlanan CDU/CSU, Suriyelilerin gönüllü dönüşlerini desteklemek için her mülteciye 1000 euro verilmesini önerdi. Birlik Partileri Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, dönüşlerin charter uçuşlarla organize edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, 2025’te Türkiye, Ürdün ve Avusturya’nın da dahil olacağı bir "yeniden imar ve dönüş" konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Koruma Statüleri Tartışmaya Açılıyor
Birlik partilerinin iç politika sözcüsü Alexander Throm, Esad rejiminin devrilmesiyle Suriyeli mültecilere sağlanan koruma statülerinin yeniden değerlendirilmesini savundu. Throm, "Sığınma geçici bir çözümdür. Yeni duruma uygun şekilde gönüllü dönüşler desteklenmelidir" dedi.
Scholz’a Erdoğan’la Görüşme Çağrısı
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin dış politika uzmanı Jürgen Hardt, Başbakan Olaf Scholz’u, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye davet etti. Hardt, AB ve Almanya’nın dönüş sürecinde aktif rol alması gerektiğini söyledi.
“Esad’ın Çöküşü Tarihi Bir Dönüm Noktası”
Göç uzmanı Gerald Knaus, Esad rejiminin çöküşünü “tarihi bir dönüm noktası” olarak niteledi. Knaus, Suriye’de istikrar sağlanması durumunda mültecilerin dönüş sürecinin hızlanacağını ve Avrupa’daki iltica başvurularının azalacağını belirtti. Ayrıca, aşırı sağ partilerin etkisinin zayıflayacağına dikkat çekti.