Tokat’ın en eski ve tarihi pazarı Cuma pazarı tabiri caizse Bit Pazarı yıllardır hem dar gelirli vatandaşın hem de meraklısının uğrak noktası olmaya devam ediyor. Hırdavattan, antikaya, giyimden oyuncak ve birçok ev eşyasına ve dekoratif ürünlere varana kadar birçok farklı ürünü bir arada bulabileceğiniz Cuma Pazarı bu hafta Tarihi Sulusokak’ta yine ziyaretçilerini ağırladı.
40’ın üzerinde esnafın gece yarısından gelip konuşlandığı hatta alışverişin önce esnaflar arasında geceden başladığı pazarda sabahın erken saatleri itibariyle vatandaşlar ürünleri görmeye geliyor ve pazarlıklar başlıyor. Normal piyasanın yarısına kullanılabilir halde ikinci el birçok ürünü bulabileceğiniz Cuma pazarında bu hafta yayık bile var. Eskiden her evde bulunan ve tereyağ, çökelek yapmak için kullanılan yayıklar günümüzde dekor amaçlı kullanılırken fiyatı ise 800 TL civarında.
HAVALAR SOĞUYUNCA İKİNCİ EL SOBALAR PAZARDA YERİNİ ALDI
Asıl mesleği sıcak dövme demir ustalığı olan ve geçmiş dönemde Cuma Pazarcı esnafının başkanlığını yapan emekli Duran Havuçcu (60) Cuma pazarında genellikle antika bakır satışı yaptığını söyledi. Cuma pazarında hemen hemen her şeyin hiç kullanılmamış ancak ikinci el ürün olsa bile piyasanın yarısına çok ucuza satıldığını belirten Havuçcu, havaların soğumaya başlaması nedeniyle bu hafta pazarda ikinci el odun-kömür sobaları ve kuzine satıyor.
ESKİLER DÖNÜŞMÜŞ OLUYOR
Esnaf Havuçcu, “Bu pazarda hemen hemen şey birinci elden düşüktür. Biz ikinci el satıyoruz. Örneğin bir ürünü biri almış, hiç kullanmamış, kalmış. İkinci el oluyor. Biz onları değerlendiriyoruz. Hırdavat, bakır gibi yani. Biz bunları elden geçiriyoruz. Çalışır vaziyete getiriyoruz. Sonra burada satışa sunuyoruz. Ne oluyor burada eskiler dönüşmüş oluyor. Bir bakıma geri dönüşmelerini sağlıyoruz” diye konuştu.
BİT PAZARINDA İKİNCİ EL SOBA FİYATLARI ŞÖYLE
Soba fiyatları hakkında bilgi veren Pazarcı esnaf Duran Havuçcu, kuzinelerin 2 bin TL, küçük sobalar 800-900 TL, sobanın büyüklüğüne göre bin TL’ye kadar fiyatlandırıldığını anlatırken satışlarla ilgili vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirterek “Soran var ama alım gücü yok” dedi. Aynı zamanda deposu da olduğunu söyleyen Havuçcu orada daha çok satış yaptığını hatta yaz aylarında yayla, köy, yazlık tarzı evlere göç edilmesi nedeniyle yazın daha çok satış soba satışı yaptığını belirtti.