Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'de 1891-1944 yılları arasında yayımlanan Osmanlı Türkçesi ile yazılan sanat ve edebiyat dergisi Servet-i Fünûn Türk basın tarihinin en uzun süreli ve etkili dergisi olarak biliniyor.

Serveti-i Fünun dergisinin 510. sayısı 245. sayfada 1900 yılına ait fotoğrafta Zile Panayırında icra edilen At Yarışında yarış başlarken ki an yer alıyor. 

VeliefendiArazi Şeyhülislam Veliyüddin Efendiye özür mahiyetinde verildi
Osmanlı döneminde İstanbul'un en gözde mesirelerinden biri olan ve Sultan III. Mustafa tarafından, iftira üzerine sürgün ettiği Şeyhülislam Veliyüddin Efendi'ye özür mahiyetinde verilen döneminin en değerli bölgesindeki bu arsa, Şeyhülislam Veliyüddin Efendi tarafından mesire olarak vakfedilmişti. 

1911'den sonra hipodrom inşaa edildi

Servet I FünunVeliefendi Çayırı'nın kaderi Enver Paşa'nın 1911'de Almanlardan oluşan bilim kurulu oluşturup İstanbul'da at yarışı düzenlenilebilecek bir arazi tespit edilmesini istemesiyle değişti. Almanların yarışlar için uygun gördüğü Veliefendi Çayırı'na hipodrom inşa edildi. Savaş yılları olmasına rağmen Türkiye Jokey Kulübü'nün düzenlediği yarışlara İstanbul'un zenginleri ve yabancıları bir hayli ilgi gösterdi.
Zile'nin At koşusu tarihi, İstanbul Veliefendi Hipodrumundan daha eski
Henüz İstanbul Veliefendi Hipodromu yok iken Serveti-i Fünun dergisinde yer alan tarihe göre 1900 yılında bile Zile'de asırlardır at yarışları yapılıyordu.

Türkiye'nin her yöresinden At Yarışı severler Zile'ye geliyordu

Serveti Funun 510 Sayi S245 704X1024Tokat'ın Zile ilçesinin tarihine kültür ve sanatına ışık tutan sosyal medya platformu Zile Kültür'de yapılan paylaşımda da Zile Koşuları ele alındı.  At Koşusu yapılan fotoğrafında yer aldığı paylaşımda Zile'de yarış atı besleyen aileler olduğu, Zile'nin Türkiye'de bir zamanlar At Yarışları ile anılan, Panayırda yapılan yarışlarla Türkiye'nin her yöresinden yarış severler geldiği bir merkez konumundan bahsedildi. Ayrıca Karacabey'de hala bir haranın adının 'Zile Harası' olarak geçtiği paylaşıldı. 1900 yılına ait fotoğrafta yer alan bölgenin şimdiki Zile Stadyumunun üst tarafında kaldığı bilgisi de belirtildi. 

Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu

Editör: Mihriban Koçaker