Tokat Olgunlaşma Enstitüsünde geleneğin izleri geleceğe taşınıyor. Tokat'ın köklü mirası olan dokumalar Tokat Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde yaşatılarak usta ellerden yeni tasarımlarla geleceğe taşınıyor. 
Coğrafi konumu ve ülkelerarası ulaşım yollarının kavşak noktası olması bir çok medeniyetin gelişip, filizlendiği Tokat’ta dönemin en nadide tekstil ürünlerinin de üretimine imkan sağlamıştı. 
Dünya tekstilinde önemli rol oynamıştı
Tokat dokumacılıkta sadece üretim noktasında kalmayıp şehirde konaklayan ve ticaret için Tokat’a gelen Uzakdoğu, Afrika ve Avrupa değişik renk ve kültürdeki yabancıların giyim, kuşamlarından ustalıkla faydalanıp, yeni ürün ve modellerin ortaya çıkarılması sağlanmış. Üretilen bu yeni model ve ürünler yine bu yolla diğer ülkelere taşınarak dünya tekstilinin gelişiminde önemli rol oynamıştır.
Evliya Çelebi'nin de beğenisini kazanmıştı
Dokumacılıkla ilgili Evliya Çelebi'nin “Beyaz pembe bezi... diyar-ı lahorda (Hindistan) yapılmaz. Güya Altın gibi mücelladır. Kalemkar basma, yorgan yüzü, munakkaş perdeleri... gayet menduhdur.” diye bahsettiği Tokat, tarihte bu özelliğiyle Avrupalı seyyahların da dikkatini çekmişti. 
Valide sultanlar Tokat dokuma kumaşlarında giyinirdi
17. yüzyıl başlarında Valide Sultanlara has Voyvodalık olan Tokat tekstil başta olmak üzere diğer sektörlerin gelişmesinde mesafe sağlamıştır. Valide Sultanlar başta olmak üzere tüm saray mensuplarının giysi ihtiyacının önemli kısmı Tokat atölyelerinde üretilmişti.
Birçok ülke saraylarına da hediye olarak gönderilmiştir. Zümrüt taşlar ile kaplı olan altın kuşaktan ipekli kumaşlara kadar bir çok tekstil ürününün Tokat’ta üretilip saraylarda kullanılmıştır.
Tokat dokumaları, Fransız kumaşlarına bile darbe vurdu

Tokat Haberdokuma Tokat (2)

Tokat’ta 660 yıllık Ahi Paşa Camii göz kamaştırıyor Tokat’ta 660 yıllık Ahi Paşa Camii göz kamaştırıyor

Tokat dokumacılıkta öyle ilerideydi ki 18. yy. da Kırım-Fransız Konsolosluğu yapan Charles de Peyysonel kitabında Fransız kumaşlarının satışında en büyük darbeye Tokat’ta üretilen kumaşların sebep olduğunu yazmıştı. 
Günümüzde de Tokat'ın köklü mirası olan dokumalar Tokat Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde yaşatılarak usta ellerden yeni tasarımlarla geleceğe taşınıyor. Dokumalar yesyeni tasarımlarla hem genç kızların çeyizlerinde yer almaya devam ediyor hem de bu kültür gelecek nesillere aktarılıyor. 

İşte bunun en güzel örneklerinden biri hamam kültürüyle de bilinen şehirde dokuma hamam takımı olarak ortaya çıkmış. 

Muhabir: Mihriban Koçaker