Şehit Mustafa Cambaz anısına üçüncü fotoğraf yarışması Şehit Mustafa Cambaz anısına üçüncü fotoğraf yarışması

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı ve Tokat'ta arı ürünleri satışında yeni bir dönem başladı. Tebliğ, arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya sunulmasını düzenliyor.

Arı Ürünlerinde Hijyen ve Kalite Standartları

Tebliğ ile arı ürünlerinin hijyenik koşullarda üretilmesi, işlenmesi, muhafazası, taşınması ve satışa sunulması için gerekli düzenlemeler getirildi. Arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünlere dışarıdan herhangi bir madde eklenemeyecek. Ayrıca, bu ürünlerin aroma vericiler veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri ile değiştirilmesi yasaklandı.

Propolis Sadece Takviye Edici Gıda Olarak Satılacak

Yeni tebliğde propolisin sadece takviye edici gıda olarak piyasaya sunulabileceği belirtildi. Ham propolisin doğrudan son tüketiciye satılması yasaklandı. Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışındaki ürünlerin üretiminden tüketiciye arz edilene kadar 8 derece ve altındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekecek.

Gıda İşletmecilerine 6 Ay Uyum Süresi

Tebliğe göre, gıda işletmecilerinin 6 ay içerisinde bu yeni düzenlemelere uyum sağlamaları gerekiyor. Ayrıca, tebliğin yayımlandığı tarihten önce etiketlenmiş veya piyasaya sunulmuş ürünler, 31 Aralık 2025 tarihine kadar satılmaya devam edebilecek.

Türk Gıda Kodeksi'ne Uyum

Yeni düzenleme, Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili yönetmeliklerinin bulaşanlar, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntılarına dair hükümlerini içeriyor. Bu kapsamda, arı ürünleri üzerindeki kontroller ve denetimler artırılacak.

Muhabir: Kenan Kayhan