81 İl gastronomide yarıştı! 81 İl gastronomide yarıştı!

Tokat, eşsiz doğası ve lezzetleriyle bilinen bir şehir olarak, özellikle asma yapraklarından yapılan enfes dolmalarıyla ünlüdür. Ancak, Tokat mutfağının baş tacı olan Bakla Dolması da göz ardı edilmemelidir. Tokat bağlarından taze taze toplanan iç baklalar ve özenle seçilmiş malzemelerle hazırlanan bu lezzetli dolma, kemikli etlerle birleşerek harika bir uyum sunar.

Malzemeler:
3 su bardağı kuru iç bakla
1 su bardağı dolma içi
2 adet kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1 çorba kaşığı reyhan
2 yemek kaşığı salça
Kırmızıbiber
Karabiber
Tuz

Üzeri İçin:
3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Baklalar ılık suda bekletilir, ortadan ikiye kesilir, kabukları çıkarılır ve tekrar doğranır.
Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır. İnce doğranmış soğan, salça, dolma içi, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan, kırmızı biber, karabiber, tuz eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır.
Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır.
Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konulur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir.
Dolmaların üzerine sıcak su gezdirilir ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirilir.
Sos için soğanlar yağda kavrulur, içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım daha kaynatılır.
Sıcakken servis edilir.
Tokat'ın en özel lezzetlerinden biri olan Kemikli Bakla Dolması, sofralarınıza şölen havası katacak. Şimdiden afiyet olsun!

Editör: Haber Merkezi