Tarih boyunca Tokat'a birçok isim verilmiştir, bunlardan en çok bilinenler; Comano Pontika, Komana, Evdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün-Nasr ve Tokat'tır.

Tokat Kale3

Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan, 14 Devleti ve birçok Beyliği içerisinde barındıran, önemli bir Anadolu şehri olan Tokat, tarihi, doğası, kültürü ve yemekleriyle adından söz ettiriyor.
Tokat Kale4

Peki bu güzel Anadolu şehri Tokat'ın adı nereden geliyor. Tokat, tarihte geçmişten günümüze hangi isimleri almıştır? 
 "Tokat" adının kaynağı hakkında değişik rivayetler vardır. Bunlar; Togayıt Türkleri tarafından kurulmuş ve ismin de buradan geldiği, bir diğeri de surlu kent manasına gelen Toh-kat'tan geldiğidir.  Evliya Çelebi ise Tokat Kalesinin Amalika Kavminden efsanevi bir kahraman olan "Dok-Ad"ın inşa ettiğini ve ''Tokat'' isminin buradan geldiğini yazmaktadır.
Tokat Hıdırlık1

Hıdırellezde gül ağacının altına dilek ne zaman gömülür? Hıdırellezde gül ağacının altına dilek ne zaman gömülür?

Tarihte hep önemli bir yerleşim yeri oldu
 Tokat'ın M.Ö. 5500'lere inen bir tarihi olduğu, 14 Devlet ve 5 Beyliğin yaşayıp egemen olduğu yörede yapılan kazılarda ele geçen buluntular, yörenin Kalkolitik Çağ'dan beri yerleşime açık olduğunu göstermektedir. Hatti, Hitit, Frig, Med, Pers, Büyük İskender, Pontus, Roma, Bizans, Arap, Danişment, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde bu topraklar hep önemli bir yerleşim alanı olmuştur.
Taş Köp

Tokat'ın İl konumuna getirilme süreci
 Kaynakların verdiği bilgilere göre Malazgirt Savaşından sonra Danişmendli Beyliği kurulan bölge, 1175 yılında Selçuklulara bağlanmıştır. 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında İlhanlı, 1335 sonrası Eretna, 1388'de Kadı Burhaneddin yönetimine giren şehir 1392'de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ankara Savaşı sonrası bir süre Osmanlı idaresinden çıkan bölge 1413'de yeniden Osmanlı Yönetimine girmiştir. 1863'de Sivas Eyaletine bağlı nahiye, 1878'de Mutasarrıflık, 1920'de Müstakil Liva, 1923 yılında ise il konumuna getirilmiştir.Tokat Hıdırlık2Tokat Hıdırlık Köprüsü 1250 Selçuklu soldaki bina su gücü ile çalışan kereste biçki atölyesi  Fotoğraf Fransız Jerphanion Yıl 1890 TOKAT

Muhabir: Mihriban Koçaker