Edebiyatın İyileştirici Gücü: Prof. Dr. Ahmet Sarı Bugün Tokat'ta Edebiyatın İyileştirici Gücü: Prof. Dr. Ahmet Sarı Bugün Tokat'ta

Hıdrellez dilekleri gül ağacının altına Hıdırellez duası ile gömülür. Hıdırellez gömülen dilekler 6 Mayıs sabahı erkenden geri toplanır ve akan suya bırakılır.

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ

Ateşten atlama, dilek dileyip bir ağaca bez bağlama, gül ağacı altına isteklerini çizme, çeşitli çiçekleri kaynatarak içme, genç kızların kısmet açmak için küpe, yüzük gibi eşyalarını bir gün çömlekte kilitli tutması gibi ritüeller yüz yıllardır nesilden nesile aktarılıyor.

HIDIRELLEZ GECESİYLE İLGİLİ İNANIŞ NEDİR?

İnanca göre Hızır ile İlyas, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece bir gül ağacı altında buluşuyor. Halk inancına göre peygamber olan ve Ölümsüzlüğe sahip Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor. Onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği, şifa dağıttıkları kabul ediliyor.

EN MEŞHUR GELENEKLERDEN BİRİ GÜL AĞACI RİTÜELİ

Hıdırellez'in en meşhur geleneklerinden biridir. Dilekler yazılarak gül ağacının altına gömülür ya da üzerine asılır. Ertesi gün üzerine çeşitli dilek, niyet yazılan kağıtlar, açık olarak ve yavaşça suya bırakılır. Kağıtlar yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına inanılır. Gül ağacı altına dilek gömülmesi bugün yapılmalı. Yarın ise dilekler çıkartılıp suya atılmalı.

Muhabir: Mihriban Koçaker