Tokat ve KKKA Tehlikesi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte kene vakalarının görülmeye başlandığına dair uyarılar gelmeye başladı. Özellikle Gümüşhane'de ortaya çıkan vakalar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Yılın ilk KKKA vakası, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Uzmanlardan Uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, KKKA vakalarının artmaya başladığını belirterek uyarılarda bulundu. Yılmaz, "2002'den beri başımızın belası olan KKKA vakaları, havaların ısınması ve insanların doğaya çıkmasıyla birlikte artmaya başladı. Şu anda yakmakta olan bir hastamız var" dedi. Ayrıca, Gümüşhane'de hastanedeki doktorların, hastaları takip etmeleri gerektiğini ve durum ciddileşirse hastaları kendilerine göndermeleri gerektiğini belirtti.

Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya

A W188235 02 Tokathaber

Karadeniz'de Risk Artıyor

Yılmaz, vakaların daha çok Gümüşhane'den geldiğini ifade etti. KKKA, ciddi bir hastalık olduğundan, trombosit seviyeleri çok düşen bir hastayı Farabi Hastanesi'ne aldıklarını da ekledi. Türkiye genelinde KKKA vakalarının artış eğiliminde olduğu gözlemleniyor.

Kenelere Karşı Alınabilecek Önlemler

KKKA'dan korunmak için, özellikle doğa yürüyüşleri ve piknikler sırasında dikkatli olunması, uzun kollu giysiler giyilmesi ve vücuda kene yapışması durumunda uzman yardımına başvurulması öneriliyor. Uzmanlar, kene ile temasın hemen ardından tıbbi yardım alınmasının kritik olduğunu vurguluyorlar.

Tokat'ta ve Doğu Karadeniz'de Farkındalık Şart

Tokat ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kene vakalarının artması, yerel halkın ve ziyaretçilerin KKKA hakkında daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini gösteriyor. Bu tür hastalıkların erken teşhisi ve hızlı tedavisi, olası komplikasyonları önlemede büyük bir öneme sahip.

A W188235 01 Tokathaber

"Haziran-Temmuz Vakaların En Yoğun Olduğu Dönem"

Kene vakalarının özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yoğun olduğunu kaydeden Yılmaz, “Haziran-Temmuz ayları vakaların en yoğun olan dönem. Bölgemiz açısından hastanelerdeki rakamlar 200-300’ü buluyor. Geçen sene bir hastamız KKKA nedeniyle vefat etti. Alınan mikrobun türüne sayısına bağlı olarak vücudun ona karşı vermiş olduğu cevaba bağlı olarak destek tedavisinin durumuna bağlı olarak tepkiler değişiyor, ölümler de olabiliyor” diye konuştu.

Sahil bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açısından bir tehlike oluşturmadığını kaydeden Yılmaz, “Özellikle fındık zamanı kenenin ısırdığı kişiler başvuruyor. Sahil bölgesindeki kenelerde KKKA beklenen bir durum değil. O keneler bunu taşımıyor. Kelkit Vadisi bölgemiz önemli. Kelkit Vadisi Çoruh’un geçtiği yerlerdeki bölgelerde çok tepeler değil ama daha aşağılarda bu tür keneler var. Karadeniz’deki kenelerin rengi siyahımsı oluyor, onlar bunu taşımıyor. Gümüşhane, Kelkit tarafındaki kenelerin kahverengimsi rengi mevcut onlar tehlikeli keneler oluyor. Korunma olarak ta, otlu bölgelere gittiğimiz zaman paçalarımızı çoraplarımızın içerisine koyalım. Eve geldiğimiz zaman da tüm vücudumuzu kene açısından kontrol edelim” şeklinde konuştu.

Muhabir: Burhan Arar