Tokat'ta Narince üzümleri geleneksel yöntemlerle odun ateşinde saatlerce pişirilerek pekmeze dönüşüyor. Tatlandırıcı ve katkı maddesi içermeyen katı üzüm pekmezlerinin sağlımıza faydaları da saymakla bitmiyor. Yüzde 100 doğal ve şeker ilavesiz olarak yapılan üzüm pekmezleri Tokat'ta kahvaltıların da en çok tercih edilen tadı. 

Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya Türkiye’de çocukların yüzde 30’u toksik ebeveyn ile karşı karşıya

Tokat yöresinde Çalma Pekmezi veya Külek pekmez olarak da bilinen katı üzüm pekmezi, Kansızlığa iyi gelir, anne sütünü arttırır. Hamileler için faydalıdır. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Enerji verici özelliği vardır. Zekayı geliştirir.

Beyaz renkte olan Zile Pekmezi ile Çalma pekmez denen hardal rengine yakın  pekmez arasındaki farklılık Zile pekmezinde yumurta akı, Çalma pekmezde ise daha çok çöven suyunun ve bazen de yoğurdun kullanılmasıdır.

Katı üzüm pekmezi nasıl saklanır?
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.

Muhabir: Mihriban Koçaker