Demirhindi ağacı, baklagiller ailesinin bir üyesi ve tıpkı fasulyeye benzeyen bir kabuk içerisinde tanecikli bir meyve verir. Bu meyveler kabuklarından ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra püre haline getirilerek kullanılır. Hindistan mutfağında ağacın taze yaprakları da yemeklere katılır.

Demirhindi meyveleri taze olduğu zaman direkt tüketilebilir, kurutulup baharat olarak kullanılabilir, reçel ve macun yapılabilir.

Demirhindi soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarla mücadelede faydalıdır. Demirhindi şerbetini sıcak olarak tüketmek vücudun kendini toparlamasını sağlar, ateşi düşürür. Boğaz ağrısı durumunda boğaz gargarası olarak oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Göz ağrısı, göz iltihabı gibi hastalıklarda kullanılabilir.
Demirhindi Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler
200 gram demirhindi, 2 litre su, 1 çay bardağı toz şeker, 3-4 adet karanfil, 1/2 adet limon

Yapılışı:

81 İl gastronomide yarıştı! 81 İl gastronomide yarıştı!

Demirhindi tencereye koyun, üzerine hizasını baya geçecek kadar su ilave edip,gece boyunca bekletin. Sabah olunca süzün ve güzelce yıkayın,tekrar tencereye alın.suyunu ilave edin. Limonu, tarçını ve karanfili ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadığında damak tadınıza göre şeker ilave edin. Diğer malzemeleri de süzdürün. Soğuduktan sonra servis edin. Afiyetler olsun.

Muhabir: Mihriban Koçaker