Bu ramazan bayramının Nisan ayına denk gelmesi bahara geçiş yapmamız nedeniyle havalarında ısınmasıyla ikramlarda da alternatifleri arttırdı. Şerbetli tatlılara alternatif olarak Soğuk Baklava bu bayram vazgeçilmez ikramınız olacak

Soğuk baklava, geleneksel bir Türk tatlısı olan baklava çeşitlerinden biridir. Diğer baklava çeşitlerinden farklı olarak, soğuk baklava servis edilirken sıcak şerbetle değil, soğuk şerbetle ıslatılır. Bu nedenle, baklavanın üzerindeki şerbetin soğuk olmasıyla kendine özgü bir tat ve dokuya sahip olur. 

Genellikle yaz aylarında tercih edilen bir tatlıdır çünkü soğuk olmasıyla serinletici bir etkiye sahiptir. Soğuk baklavada, hamurun içine konan ceviz, fıstık veya Antep fıstığı gibi malzemeler ve kullanılan şerbet çeşitleri baklavanın çeşidine ve yapılışına göre değişebilir.
Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
1 paket baklavalık yufka (800g)
150 g tereyağı
1 çay bardağından biraz az sıvı yağ 
Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
2 su bardağı süt
Arası için;
1 kase iri çekilmiş fıstık (dilerseniz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz)
Üzeri için;
2 yemek kaşığı kakao
Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
Soğuk baklava için ilk olarak şerbetini hazırlayalım. Bunun için tenceremize şeker ve suyu alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Ardından küçük bir sos tavasına ya da küçük bir tencereye tereyağımızı alalım ve eritelim. Yağımız erirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım.
Yağımız eridikten sonra ocaktan alalım ve üzerine sıvı yağımızı ekleyerek karıştıralım.
Baklava yufkamızı tezgaha alalım, kullanacağımız fırın kabımızı yufkamızın kenar kısmına yerleştirerek etrafından bıçak ile keselim. Fırın tepsimizin tabanına yağ karışımımızdan 1 kaşık kadar alalım ve fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
Daha sonra 1 tane bütün yufkamızdan yerleştirelim.  Üzerine kenarlarda kalan parçalardan da bir kaç yaprak yerleştirelim. Ve 1 kaşık daha yağ gezdirelim.
Tekrar yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine parçalı yufkalardan yerleştirerek üzerine bir kaşık yağ gezdirelim. Bu şekilde yufkaların yarısını tepsimize üst üste sıralayalım.
Soğuk Baklava3

Fırın ve pişirme aşaması
Ardından baklavamızın ara malzemesini yerleştirelim.  Bu aşamada fırınımızı alt üst fansız ayarda 170°C’de ısınmaya bırakalım. Fıstıklarımızı yerleştirdikten sonra üst için ayırdığımız yufkalarımızı üst üste, aralarına yağ dökerek aynı şekilde sıralamaya devam edelim.
Yufkaları yerleştirme işlemi bittikten sonra kenardan taşan kısımlar varsa bıçak ile keselim ve yağımızdan sürelim. Hazırladığımız baklavamızı dilediğimiz boyutta keselim. Baklavamızı 170°C fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişmeye bırakalım. 
Şerbet aşaması
Baklavamız pişerken biz de şerbetimizin sütünü ekleyelim ve karıştırarak bekletelim. Kızaran baklavamızı fırından alalım ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletelim. Soğuyan baklavamızın üzerine şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirelim. Şerbeti çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim. Üzerine kakao dökerek servis yapalım. Soğuk Baklavanıza çikolata da rendeleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tokatlı MasterChef Ozan'ın lezzet yolculuğu Tokatlı MasterChef Ozan'ın lezzet yolculuğu

Muhabir: Mihriban Koçaker