Bayram sofraları, özel günler ve misafir ağırlamalar için vazgeçilmez bir lezzet olan su böreği, pratik tarifiyle herkesin evinde kolayca hazırlayabileceği bir tat haline geliyor. Bu geleneksel lezzeti evde yapmanın püf noktaları ve adımlarını sizler için derledik. İşte, bayram sofralarınızı şenlendirecek, 5 adımda hazırlayabileceğiniz su böreği tarifi:

Tokat'ın Mucizevi Baharatı, Yiyen Bir Pişman Yemeyen Bin Pişman Oluyor... Tokat'ın Mucizevi Baharatı, Yiyen Bir Pişman Yemeyen Bin Pişman Oluyor...

Malzemeler:

1 paket hazır yufka
4 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz
İç harcı için isteğe göre: peynir, ıspanak, kıyma veya patates

Hazırlanışı:

1. İç Harcın Hazırlanması:

Bayramın vazgeçilmez lezzeti su böreğinizi dilediğiniz iç harçla hazırlayabilirsiniz. Peynir, ıspanak, kıyma veya patates kullanarak zengin bir iç harç elde edin. İç harcınıza baharatlar ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

2. Süt Karışımının Hazırlanması:

Geniş bir kasede süt, yumurta, sıvı yağ ve bir tutam tuzu çırpın. Bu karışım, yufkaların hem lezzetlenmesini hem de pişerken yumuşamasını sağlayacak.

3. Yufkanın Hazırlanması:

Yufkaları hazırladığınız süt karışımına batırarak her yönünü ıslatın. Yufkayı çok fazla ıslatmamaya özen gösterin, aksi takdirde yufka parçalanabilir.

4. Katların Oluşturulması:

Islattığınız ilk yufkayı yağlanmış bir fırın tepsisine serin. Üzerine iç harcınızı yayın. Sonrasında, diğer ıslattığınız yufkaları üst üste yerleştirerek katlar oluşturun.

5. Pişirme:

Önceden ısıtılmış 180°C fırında su böreğinizi 30-35 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin. Böreğin her yönünün eşit pişmesi için arada bir kontrol edebilirsiniz.

Püf Noktası:

Yufkayı süt karışımına batırırken yapacağınız hızlı ve kararlı hareketler, yufkanın fazla yumuşamasını ve parçalanmasını önler.
Yufkayı tepsiye sererken, kenarlarını dışarı taşırak yerleştirmek, pişirme sonrası daha kolay kesilmesini sağlar.
Bu özel ve pratik su böreği tarifiyle, bayram sofralarınıza lezzet katın. Sıcak veya ılık servis yaparak, bayramın tadını çıkarın. Afiyet olsun!

Muhabir: Burhan Arar